O pozitivních odhadech vývoje cen v současnosti předražených grafických karet jsme nedávno informovali, podle nejnovějších dat bude ale stabilizace tohoto trhu trvat déle, než tyto odhady nastiňovaly.

Největší pokles cen svých produktů zažilo jak AMD, tak Nvidie koncem druhého kvartálu tohoto roku, kdy už často dvojnásobné či trojnásobné ceny nahradily ty asi 60 % nad doporučenou prodejní cenou (MSRP).

Podle nových dat od 3DCenter vypovídajících o cenách grafik u našich západních a jižních sousedů, si bohužel budeme i nadále zhruba 60 % nad MSRP proplácet, AMD totiž pokračuje ve stoupajícím trendu, ke kterému se Nvidia po zdánlivé cestě ke stabilizaci připojila.

Trh se zatím stále nevzpamatoval z nedostatků komponent. Problémy začaly na přelomu tohoto roku a byla z největší části způsobeny pandemií.

Oproti poslední zprávě ceny Nvidie průměrně vzrostly z 50 % na 59 % nad ty doporučené a u AMD to je z 59% přirážky přirážka 64 %.

Nejméně dostupné jsou karty RX 6800, RTX 3070 Ti a RTX 3090.

Cenám grafik do budoucna nehraje do karet jednak možnost dalších restrikcí spojených s covid-19 a jednak pravděpodobné zvýšení ceny 7nm čipů od výrobce TSMC. Ty se používají v RDNA 2 architektuře AMD.

A i kdyby mělo vyjít snad všechno, podle šéfa Nvidie bude i tak stabilizace trvat ještě daleko do příštího roku, možná bychom tedy neměli být tak optimističtí.