Nedávno se objevilo poměrně velké množství informací o dosud nevydaných grafických kartách od AMD, které využívají architekturu RDNA 3. Zatímco Nvidia už nezastavitelně směřuje k levnějším modelům nové generace, AMD zatím vydalo pouze vlajkové modely Radeon RX 7900 XT a XTX, které jsou určeny pro náročné hráče a tvůrce obsahu. Zájemci o mainstreamovou kartu však stále dychtivě čekají.

Už delší dobu se spekulovalo o tom, že červený tým konečně doplní svůj katalog někdy kolem května/června, což se nyní potvrzuje. Během hovoru, jehož předmětem bylo probírání výsledků za první kvartál letošního roku, totiž firma potvrdila, že vydá mainstreamové modely řady Radeon RX 7000 ještě v tomto čtvrtletí, tedy nejpozději koncem června.

„V oblasti herních grafických karet se postupně zvýšil prodej našich grafických procesorů řady Radeon 6000 a Radeon 7000. V prvním čtvrtletí jsme zaznamenali silné prodeje našich high-end grafických karet Radeon 7900 XTX a v tomto čtvrtletí jsme na dobé cestě rozšířit naše portfolio grafických procesorů RDNA 3 uvedením nových mainstreamových modelů řady Radeon 7000,“ prohlásila generální ředitelka společnosti Lisa Su.

Pro ty, kteří chtějí zainvestovat do nové PC sestavy (nebo čistě jen chtějí upgradovat grafickou kartu), představuje AMD zajímavý poměr mezi cenou a výkonem. Nad zeleným týmem také jednoznačně vede v oblasti kapacity VRAM, o čemž jsme samostatně psali zde.

Momentálně je však situace taková, že levnější část katalogu tvoří pouze modely řady Radeon RX 6000, které jsou postavené na architektuře poprvé vydané v roce 2020. Je tedy logické, že by bylo daleko výhodnější, kdyby již bylo možné pořídit nějaký z levnějších novogeneračních kousků, jež mají rozhodně větší budoucnost.

Zatím se zdá, že prvními vydanými modely budou Radeon RX 7600 a popřípadě také Radeon RX 7700, jež by se mohly postupně objevit buď koncem tohoto měsíce, anebo během navazující akce Computex Taipei. Nedávno se také vynořily specifikace modelů řady Radeon RX 7800, nicméně o jejich dostupnosti prozatím nemáme žádné podrobnosti.