Rok 2020 s pandemií přinesl i mnoho lidí, kteří byli nuceni najednou pracovat či se učit z domova. Právě tito lidé si za pandemie koupili často své vůbec první počítače, což znamenalo, že trh s nimi výrazně narostl.

Tento trend se podle nových dat od Canalys nezastavil, a i oproti silnému roku 2020 si minulý rok polepšil zhruba o 15 %, což rozhodně není malé číslo. Agentura odhaduje, že počítačových a laptopových produktů bylo v minulém roce doručeno 341 milionů.

Největší růst v minulém roce z pěti nejsilnějších firem zažil Apple, Dell a Acer. Ty zvětšili množství dodávek oproti roku 2020 o 20 %. Dobře si naopak z gigantů nevedlo Lenovo a HP, které konkurence utlačovala hlavně v posledním kvartále.

Lenovo a HP ale samozřejmě meziročně neztráceli, pokud se koukáme na totální čísla. Snížili ale svůj podíl na trhu, což jistě pro žádnou z firem není pozitivní zprávou. Podobně světlé vyhlídky nicméně doprovází i letošek. Očekává se další přesouvání uživatelů k dražším počítačům s lepším výkonem, meziroční růst by se tak mohl udržet.