V březnu jsme vás informovali o významné aktualizaci pro službu ChatGPT, která výrazně rozšíří její schopnosti za aktuální hranice jazykového modelu GPT-4. OpenAI tehdy ohlásila, že populární chatbot pro generování obsahu umožní zájemcům vytvářet/používat doplňky ve formě pluginů. Již během tohoto týdne by se měla rozšířit všem platícím uživatelům.

Organizace OpenAI ve svém příspěvku na Twitteru v pátek oznámila, že se pluginy dostanou ke všem členům služby ChatGPT Plus, která zájemce stojí 20 dolarů (tedy kolem 440 Kč) měsíčně. Stejně tak budou moci předplatitelé využívat funkci, která dovoluje ChatGPT brouzdat webem za účelem získávání informací, díky čemuž bude chatbot schopen odpovídat i na otázky týkající se současných témat.

Právě nemožnost procházet internetové stránky je aspekt, který v současné době trochu brzdí potenciál ChatGPT. Zato ale nechybí jeho významnému konkurentovi Google Bard (který navzdory rozšíření do 180 zemí stále nefunguje v Evropě) nebo službě Bing Chat, na níž má ale OpenAI velké zásluhy, a tak ji nelze považovat za protivníka.

Co se pak týče pluginů, předplatitelé dostanou přístup k více než sedmdesátce rozšíření vytvořených komunitou, mezi nimiž najdou například nástroj pro tvorbu tabulek OpenTable nebo službu Zapier, jež umožňuje interakci s dalšími službami, například těmi od Googlu (patří mezi ně třeba Gmail nebo Dokumenty Google).

OpenAI zatím označuje obě dvě novinky jako součást beta testování, a tudíž mohou osahovat chyby. Pokud ale budou uživatelé poskytovat dostatek zpětné vazby, dá se předpokládat, že se vývojáři všechny nepříjemnosti rychle opraví.

Zatím nebylo řečeno, zda se pluginy a možnost procházení webu rozšíří i k neplatičům, ale nebylo by překvapivé, kdyby si je OpenAI nechala jako exkluzivitu pro členy programu ChatGPT Plus. Mohou totiž sloužit jako poměrně významné lákadlo.