Celý internet je momentálně plný snímků a spekulací o smartphonu Google Pixel 7a, jenž podle všeho dorazí na pulty obchodů v listopadu letošního roku. Momentálně se však zdá, že se ještě daleko dříve dočkáme oznámení úplně nové série. Objevily se totiž vůbec první rendery telefonu Pixel 8 Pro.

Únik má na svědomí renomovaný leaker Steve Hemmerstoffer ve spolupráci se serverem Smartprix. Dle dostupných informací telefon vyjde již během letošní konference Google I/O 2023, která je cílená především na vývojáře a proběhne 10. května.

O sérii Pixel 8 se snad poprvé hovořilo v prosinci, a to ve spojitosti s některými klíčovými specifikacemi, jež byly zveřejněny leakerem Rolandem Quandtem. Ten byl tehdy přesvědčen, že Google připravuje dvojici smartphonů s kódovými označeními „shiba“ a „husky“, přičemž právě onen druhý jmenovaný bude nejspíš naším Pixelem 8 Pro.

Teď už ale k samotnému designu. Z renderů lze vyvodit, že můžeme počítat s přepracovanou konstrukcí s více zaoblenými rohy, čímž se bude Pixel 8 Pro na první pohled lišit od svého předchůdce. Další výrazný rozdíl lze spatřit po zaměření se na kamerový modul. Ten nyní skýtá celou trojici fotoaparátů v rámci jednoho oválu, nikoliv dvou.

Co se navíc fotoaparátů týče, od Googlu se letos očekává, že nasadí do hry zcela nový hardware. Smartphony vydané v tomto roce by tudíž měly dostat podporu stupňovité technologie HDR, jež umožňuje zachycení více expozic současně pomocí stejných pixelů. To je pro uživatele dobré v tom, že finální snímky dostanou požadovaný vizuální efekt jako u běžného HDR, ale neprodlouží se doba snímání.

Pod baterkou/bleskem se navíc nachází zbrusu nový senzor, avšak momentálně ještě není jasné, k čemu přesně poslouží. Teoreticky by mohlo jít o makro nebo hloubkový snímač, ale stejně tak se může jednat o úplně něco jiného.

Pixel 8 Pro bude osazen displejem se zhruba 6,52palcovou úhlopříčkou, veprostřed jeho horní části pak najdeme průstřel s přední kamerou. Dřívější únik naznačil, že se setkáme s rozlišením 2822x1344 pixelů. Hemmerstoffer se dostal i k rozměrům – telefon bude měřit 162,6 x 76,5 x 8,7 mm.

Pod kapotou Pixelu 8 Pro pravděpodobně najdeme čipset Google Tensor G3, jenž bude postaven na čipsetu Snapdragon Exynos 2300. Oproti předchůdci se zřejmě dočkáme výrazně lepšího výkonu a efektivity, jelikož G3 nejspíš bude vyráběn 3nm procesem. Multitasking pak bude zřejmě usnadňovat 12GB operační paměť (informace opět vychází z tohoto článku).