Chladič Asus ROG Ryujin II 360. Po těchto slovech by nejspíše naše recenze mohla skončit, protože ten, kdo se v produktech od Republic of Gamers vyzná, ví, že jsou tím nejlepším, co lze na poli počítačových komponentů dostat. A už samotný název dokáže spolehlivě přesvědčit o patřičné kvalitě. ROG Ryujin II je vlajkovou lodí kapalinových chladičů firmy Asus a kromě vynikajícího chlazení poslouží vaší počítačové skříni i jako perfektní designový doplněk.

PRO KVALITNÍ CHLADIČ JE DŮLEŽITÁ I KVALITNÍ SKŘÍŇ

Chladič jsme použili do skříně Fractal Design Meshify 2 Gray TG Light Tint, pro kterou jako by byl stvořen. Vzdušné provedení a výborně připravená zadní strana pro vedení kabelů usnadní proudění vzduchu a grafickou kartu ve skříni můžete i postavit, je tomu uzpůsobená, a dát tak vyniknout jejímu RGB podsvícení. A o napájení počítače a všech komponentů se nám tu stará zdroj Fractal Design ION+ 760P. Teď ale zpátky k chladiči.

KVALITA SE POZNÁ UŽ PŘI ROZBALENÍ

O tom, že o jeho prvotřídním provedení jenom netlachám, se noví majitelé tohoto chladiče mohou přesvědčit už při jeho rozbalování. Kromě samotného vodního bloku zde naleznete tři 120mm radiátorové ventilátory iPPC-2000 PWM od společnosti Noctua. Ty by mohl závidět kdejaký serverový počítač.

A navzdory svému opravdu vysokému výkonu jsou minimálně hlučné. Za to si Asus zaslouží poklonu. Většina výrobců totiž myslí pouze na výkon a nedochází jim, že většina hráčů chce mít své vypiplané stroje na očích. Jestliže tak máte počítač na stole, ventilátory firmy Noctua vážně oceníte a nebudete tak mít pocit, jako by vám vedle hlavy startovalo dopravní letadlo.

U výkonu bych se ještě chvíli zdržel. ROG Ryujin II se totiž oproti konkurenci liší tím, že využívá 60mm ventilátor zabudovaný v tělese čerpadla a zajišťuje tak dodatečné proudění vzduchu k patici procesoru. Navíc tento malý větráček (mimochodem o výkonu 4800 otáček za minutu) zajistí lepší cirkulaci vzduchu i ostatním komponentům v jeho okolí, čímž sníží teplotu, a tím pádem vzroste výkon a stabilita celé jednotky.

Vše je pak poháněno čerpadlem značky Asetek 7. generace. Tato dánská společnost je jedničkou na trhu v oblasti kapalinového chlazení a já se tak prostě musím znova opakovat. Opět je zde vidět to, že Asus si na svých produktech dává opravdu záležet a chce nabídnout prvotřídní kvalitu.

S LCD OBRAZOVKOU SI VYHRAJETE

Kapitola sama o sobě je 3,5palcová LCD obrazovka zabudovaná přímo na čerpadle. Na té si prostřednictvím softwaru Armoury Crate můžete nechat zobrazit takřka cokoliv. Zajímá vás teplota, otáčky ventilátorů nebo napětí? Jen si poslužte. Program je vhodný i pro naprosté laiky a během několika vteřin se v něm dokážete snadno zorientovat.

Kromě zobrazení systémových informací si lze na displej nahrát i vlastní obrázek, animaci nebo si vybrat ze tří předvolených od výrobce. Nabízí se také možnost nechat si na obrazovce zobrazit nějaký text. Osobně v tom nevidím nic užitečného – teplotu nebo otáčky bych na ní viděl radši – jde však o příjemný doplněk.

Náročnější uživatele potěší, že součástí balení je i roční předplatné softwaru AIDA64 Extreme. Ten nabídne pokročilejší sledování systému včetně například teplot ostatních komponentů a také spoustu grafických vylepšení. Lze tak najednou sledovat jak teplotu procesoru, tak i teplotu grafické karty a zároveň i její napětí.

TECHNICKY DOKONALÝ

Chladič se mimo jiné pyšní opravdu rozsáhlou kompatibilitou. Namontovat ho lze na většinu současných socketů, a to jak firmy Intel, tak i AMD, což vám dává možnost flexibilně ji kombinovat s vybraným procesorem.

Seznam socketů
Intel 1150
Intel 1151
Intel 1152
Intel 1155
Intel 1156
Intel 1200
Intel 1366
Intel 1700
Intel 2011
Intel 2011-3
Intel 2066
AMD AM4
AMD TR4/sTRX4

V zátěžovém testu se při použití softwaru 3DMark, jenž má simulovat chování počítače při maximální zátěži, pohybovala teplota procesoru průměrně okolo 52 stupňů. Nejvyšší naměřená teplota pak byla 60 a nejnižší dokonce 41 stupňů. To je v porovnání s mým obyčejným chladičem, který má v při plné zátěži průměrnou teplotu 66 stupňů, vážně rozdíl.

A to nemluvím o chladičích dodávaných v balení s kupovanými procesory, kde například u Ryzenu sedmé generace běžně atakuje teplota procesoru šílených 80 stupňů.

Závěrem lze říct, že Asus ROG Ryujin 360 II rozhodně patří mezi nejlepší all-in-one chladiče na trhu. Ventilátory Noctua a vodní pumpa od firmy Asetek jsou zkrátka zárukou kvality. A k tomu všemu vynikající design od Republic of Gamers. Pokud vám tedy na životnosti vašeho procesoru záleží, mohu vam tohle kapalinové chlazení jedině doporučit.