Na Play Store najdete přes dva miliony aplikací. Řada z nich ale aktualizaci nedostala více než dva roky. Ačkoli některé mohou bez aktualizací přežít i vícero androidových verzí, zpravidla už mají po dvou letech problémy s kompatibilitou.

Analytická data od Pixalate ukazují, jak velká porce aplikací už nedostala přes dva roky aktualizaci. Celkem jde na Play Store a App Store dohromady o asi jeden a půl milionu aplikací, 314 000 jich aktualizaci nedostalo dokonce více než pět celých let. Většinový podíl z těchto neaktualizovaných aplikací má obchod Googlu.

Když se zaměříme pouze na Android, čísla vypadají následovně. 870 000 aplikací nedostalo aktualizaci více než dva roky. Většina spadá do kategorie dva až tři roky neaktualizovaných, jde o 465 000 aplikací. Z celkových 2,65 milionu aplikací jich tak přes dva roky nedostala aktualizaci na Androidu téměř třetina.

Google i Apple činí kroky k tomu, aby docílili aktualizací zastaralých aplikací. Obě platformy tak ze své nabídky budou starší aplikace stahovat. V případě Apple půjde o všechny neaktualizované více než dva roky, v případě Googlu půjde o API, kterou využívají.