Se současným tlakem na rozměry je řada zařízení prakticky neopravitelná, příkladem může být Apple, kdy vám často kromě drahé opravy nezbývá nic jiného, než koupit nový mobil/laptop. Právě to se snaží Framework změnit, nabízí totiž notebook, který si můžete přizpůsobit podle sebe.

Nápad udělat v dnešní době laptop, který může každý sám jednoduše opravit, není unikátní, i řada „mainstreamových“ značek totiž podobná zařízení vyrábí. Framework chce ale ukázat, že to nemusí být na úkor ceny ani výkonu.

Než se ale začneme bavit o „vnitřnostech“ zařízení, projděme si, jak vypadá navenek. Tlusté je 15,9 mm, váží 2,3 kg a nabídne 13,5 palcový displej s poměrem stran 3:2 a rozlišením 2 256 na 1 504 pixelů. Na první pohled ho od jiných laptopů zkrátka ani nerozeznáte, nechybí ani 3,5mm jack.

Přečtěte si také: Chystaný notebook Xiaomi Redmi G Pro 2024 přinese kartu RTX 4060 a nový Intel procesor

MODULY

Snad jediným ukazatelem, že to není „běžný“ stroj, jsou modulární porty. Na každé straně to jsou dva vyměnitelné moduly, které USB C, jímž jsou připojeny k laptopu, mění na USB A, HDMI, DisplayPort, čtečku MicroSD karet, přídavné uložiště nebo zachovají USB C. Kromě toho, že jedním „céčkem“ budete muset notebook nabíjet, s moduly můžete manipulovat jak chcete.

Zmíněný modul uložiště jde dokoupit buď v kapacitě 250 GB za „nice“ cenovku 69 dolarů (asi 1 500 Kč) nebo s kapacitou 1 TB za 149 dolarů (3 250 Kč). Výroba těchto modulů bude ale do budoucna otevřena výrobcům třetích stran, a tak bychom se mohli dočkat lepších cenovek.

Možnost jednoduchého prohození modulů na dobro řeší situace, kdy potřebujete nabíječku vést z jiné strany. Navíc si každý vybere ty porty, které jsou pro jeho workflow nejdůležitější.

VÝKON

Slovo workflow zmíněné v minulém odstavci je při popisu výkonu notebooku stěžejní, jedná se totiž o „normální“ pracovní stroj, který sice na většinu kancelářských činností stačí, kvůli absenci (a nemožnosti instalování) dedikované grafické karty si ale nic víc než Fortnite, League of Legends či CS:GO nezahrajete.

Laptop disponuje podle konfigurace procesorem Intel Core i7-1165G7, Core i7-1185G7 či Core i5-1135G7, 8 GB, 16 GB či 32 GB RAM a 256 GB, 512 GB či 1 TB uložiště (ceny níže). Jak specifikace trefně popsal Engadget, Framework Laptop je „úmyslně nekontroverzní“.

Důležitým aspektem notebooků je vždy baterie, u té se prakticky všichni zahraniční recenzenti shodují na jednom; je dostatečná, ale zrak vám nevytře. S běžícím HD videem na 65 % jasu stroj vydržel něco pod 8 hodin.

Co je oproti předešlým průměrným specifikacím naopak zajímavý nadstandard, je webkamera; ta přináší Full HD rozlišení a 60 fps. Podle recenzentů není nijak převratná, ale většinu laptopových kamer porazí.

OPRAVITELNOST

Framework Laptop byl pro opravitelnost v podstatě stvořen, a tak asi nikoho nepřekvapí, že ta je tady skvělá. Třeba klávesnici s návodem hravě vyměníte do pěti minut.

Prakticky všechny součástky jsou přišroubovány šroubky se stejnou hlavičkou, díky čemuž je všechny pohodlně odstraníte šroubovákem nacházejícím se v balení.

Velká část oprav je skvěle zdokumentovaná, The Verge si ale stěžuje na absenci dedikovaného návodu pro výměnu RAM. Ano, i ta tu lze vyměnit uživatelem stejně jako základová deska, uložiště, klávesnice, senzor otisků prstů, přijímač wifi i rámeček displeje, u kterého se ale The Verge bojí, že kvůli přichycení magnety by se pod něj mohly dostávat nečistoty.

Návody na výměnu jednotlivých součástek pak naleznete pouhým naskenováním QR kódu. Recenzent z Engadget zásahy do zařízení popsal takto: „Nikdy jsem si při opravě notebooku nevěřil víc.“

Přečtěte si také: Xiaomi chystá herní notebook pro náročné. Dostane nový procesor i9 od Intelu

CENA

Framework Laptop se prodává v celkem čtyř základních verzích, které si ale můžete volně vylepšovat.

Základní je verze DIY („udělej si sám“), která začíná na 749 dolarech (asi 16 500 Kč), její cena ale roste podle toho, které komponenty si navolíte.

Hlavní je však trio notebooků, které fungují hned po vybalení z krabice. Základní model s procesorem Core i5, 8 GB RAM a 256 GB uložiště vyjde na 999 dolarů (asi 22 000 Kč), model „Performance“ s procesorem Core i7, 16 GB RAM a 512 GB uložiště na 1 399 dolarů (asi 30 500 Kč) a model „Professional“ se silnějším procesorem i7, 32 GB RAM a 1 TB uložiště stojí 1 999 dolarů (asi 44 000 Kč).

ZÁVĚR

Jak tedy notebook v recenzích dopadl? Prakticky všichni recenzenti v něm vidí velký potenciál, bude podle nich ale záležet, zda Framework udrží podporu a prodej nových součástek. Notebook ale prý svou opravitelnost nijak nekompenzuje, „toho, že je jednoduše opravitelný, si všimnete až když to bude potřeba.“