Společnost OpenAI, tvůrce jednoho z největších jazykových modelů na světě – ChatGPT, spustila svůj „Bug Bounty“ program, aby poskytla svým uživatelům co nejbezpečnější prostředí.

Technologická společnost OpenAI touto iniciativou vyzývá globální komunitu bezpečnostních výzkumníků, analytiků, etických hackerů a technologických nadšenců, aby pomohli identifikovat a řešit bezpečnostní chyby v systému ChatGPT.

Organizace bude odměňovat uživatele, kteří nahlásí chyby v systému, a to až do výše 20 000 amerických dolarů (v přepočtu to představuje zhruba 421 tisíc Kč). Odměna závisí na závažnosti chyby a na také tom, jak snadno se dá využít k útoku na systém. Pokud někdo nahlásí více chyb, bude odměna vyplacena za každou zvlášť.

Iniciativa je důležitá z toho důvodu, že chce zabránit v budoucnu dalším problémům s chatbotem. Například minulý měsíc musela firma dočasně pozastavit textový nástroj ChatGPT poté, co chyba umožnila některým uživatelům vidět názvy historie chatu jiných uživatelů. Podrobněji jsme vás o tom informovali zde.

Postupně navíc vyplouvají další a další zprávy o tom, jak se některým uživatelům podařilo proklouznout skrz zábrany ChatGPT a použít jej pro nelegální či neetické aktivity.