Server AnandTech vydal před pár dny rozsáhlou zprávu, ve které obvinil výrobce mobilních telefonů OnePlus z úmyslného snižování výkonu mobilů. Konkrétně se to týkalo vlajkové lodi OnePlus 9 Pro. Redaktoři si všimli, že mobil se Snapdragonem 888 vykazoval v některých aplikacích mnohem nižší výkon než konkurenční mobily se stejným SoC.

„Podle výsledků testů by se mohlo zdát, že OnePlus 9 Pro je nějaký levný nevýkonný mobil z roku 2010,“ glosoval redaktor výsledky testu internetového prohlížeče Chrome. Mobil získal ve webovém benchmarku pouhých 19,99 bodu, zatímco třeba ASUS Zenfone 8 s identickým čipem obdržel skóre 95,91. 

Podobné zpomalení se projevovalo u dalších populárních aplikací. Jednalo se například o aplikace sociálních sítí, kancelářské nebo streamovací apky. Všechny spojovalo to, že mají miliony uživatelů. Neznámé aplikace zasaženy nebyly a žádné zpomalení nebylo patrné ani v populárních benchmarkovacích nástrojích.

Závěry posléze potvrdil i tým zodpovědný za Geekbench: „Je pro nás velkým zklamáním, že telefony značky OnePlus regulují svůj výkon podle identifikátorů aplikací, a nikoliv na základě jejich chování. Považujeme to za manipulaci s benchmarky, a proto vyřazujeme telefony OnePlus 9 a OnePlus 9 Pro z našeho žebříčku.“

Přečtěte si také: OnePlus 9 Pro se přehřívá

Reakce od OnePlus na sebe nenechala dlouho čekat. Čínský výrobce sice potvrdil, že omezuje výkon CPU v některých aplikacích, ale dodal, že tak činí, aby prodloužil výdrž baterie a vyřešil problémy s přehříváním svých telefonů. „Po březnovém uvedení telefonů OnePlus 9 a 9 Pro na trh nás uživatelé upozornili na problémy s výdrží baterie a přehříváním telefonu. Na základě této zpětné vazby naše oddělení výzkumu a vývoje pracovalo na optimalizaci. Přizpůsobili jsme výkon mobilu nárokům konkrétních aplikací,“ vysvětluje zástupce OnePlus v oficiálním prohlášení. 

Vysvětlení dává smysl, OnePlus 9 Pro má skutečně problémy s přehříváním. Férové by ale bylo dát tuto funkci do nastavení, aby si uživatelé mohli sami rozhodnout, zda je pro ně důležitější výkon, nebo výdrž. Sluší se také připomenout, že společnost OnePlus byla v minulosti usvědčena z podobných praktik už několikrát. Telefony OnePlus 3T a OnePlus 5 například dokázaly automaticky přetaktovat CPU v benchmarcích.