Posledních několik měsíců se internetem hemžily spekulace a úniky související s očekávaným smartphonem střední třídy spadajícím do rodinky Google Pixel, jenž byl během dnešní konference I/O představen jako Pixel 7a. Uvedl jej senior viceprezident firmy Rick Osterloh.

Jedním z lákadel je klasický elegantní design, který by vám mohl být povědomý z dříve odhalených dražších modelů Pixel 7 a Pixel 7 Pro. Ve srovnání s předešlým smartphonem řady A se měla výrazně zlepšit konstrukce a Google slibuje daleko lepší odolnost, za čímž stojí převážně zcela nová architektura středového rámu. Hliníkový kryt je pak navíc vyroben ze 100% recyklovaného materiálu.

Pixel 7a je vybaven čipsetem Tensor G2, který doplňuje 8GB operační paměť. Od této kombinace slibuje kalifornský technologický gigant mimořádný výkon. Oproti předchůdci tak s tímto smartphonem zažijete daleko lepší časy při práci s náročným softwarem nebo hraní moderních her. Pod kapotou dále najdeme baterii o kapacitě 4 385 mAh s podporou 18W dobíjení.

Co se ale ještě výrazně zlepšilo oproti Pixel 6a, jsou fotoaparáty. Hlavní senzor s rozlišením 64 Mpx je nyní o 72 % větší, což v praxi umožňuje až o 44 % lepší vstřebávání světla. Google mimo jiné láká i na zbrusu nový ultra širokoúhlý senzor, jenž pracuje s rozlišením 13 Mpx. Zajímavě zní i možnost pořizovat video v rozlišení 4K skrz přední fotoaparát.

Přední strana je pak osazená 6,1palcovým OLED displejem s rozlišením FullHD+ a 90Hz obnovovací frekvencí, který je chráněn sklem Corning Gorilla Glass 3. Nechybí mu ani podpora HDR.

CENA A DOSTUPNOST

Pixel 7a bude možné pořídit v barvách Charcoal (černá), Snow (bílá), Sea (světle modrá) a Coral (oranžovo-červená), přičemž cenovka u sousedů v Německu je nastavená na 509 eur, což v přepočtu činí zhruba 12 000 Kč.