Sehnat grafickou kartu je v současné době nelehký úkol. Na skladě obchodů jen se štěstím najdete desítkovou řadu GeForce; karty, které vycházely v roce 2016. A právě jedním z důvodů toho, že je karet tak málo, je rozšíření těžby kryptoměn.

Aby Nvidia zabránila vykupování karet za účelem těžby kryptoměn, drivery u nejnovější karty modifikovala tak, aby tahle činnost nebyla možná

Přečtěte si také: Nvidia GeForce RTX 4070 SUPER oznámena s cenou 16 499 Kč. Údajně překonává RTX 3090

Už na začátku se vyrojily pochyby o tomto systému a řada lidí se domnívala, že ovladače RTX 3060, na kterých bude těžba možná, se na internetu vyrojí velice brzy. Nakonec ale ani nemusely, Nvidia je totiž do světa vyslala sama.

Beta verze driverů karty 470.05 totiž odblokovala plný výkon karty, a tak její poslání, aby se nestala komponentem těžeben kryptoměn, moc dlouho nevydrželo. Ačkoli Nvidia drivery stáhla, nalézt jejich klony na internetu není vůbec těžké.

„Vývojářské drivery nechtěně zahrnovaly kód používaný při vývoji. Tento kód v některých konfiguracích odstraňuje omezovač hash rate na kartě RTX 3060,“ komentovala Nvidia chybu pro The Verge. „Drivery byly nyní odstraněny.“

Nvidia tak sama vydala kód, který obchází její vlastní omezení.