Ačkoliv grafická karta Nvidia GeForce RTX 4070 debutovala teprve nedávno, už se začíná hovořit o možné nové variantě. S podrobnostmi přichází známý leaker kopite7kimi, který je znám pro svá přesná a důvěryhodná hlášení o dění uvnitř Nvidie.

V příspěvku na Twitteru leaker tvrdí, že grafika, jež byla původně vydána s osekanou variantou čipu AD104, dostane novou konfiguraci s jádrem AD103, které lze v současné chvíli najít pouze uvnitř modelu RTX 4080, jenž se zaměřuje na náročné hráče a tvůrce obsahu, avšak kvůli svému špatnému poměru mezi cenou a výkonem se z něj nikdy nestal bůhvíjak velký prodejní trhák.

Zcela logicky se nabízí otázka, proč Nvidia nasadí čipy AD103 zrovna do modelu RTX 4070 a ne raději do dražšího RTX 4070 Ti, který využívá lepší konfiguraci AD104 a výkonnostní rozdíl by tak byl daleko menší.

S odpovědí přichází server WCCFTECH, který situaci vysvětluje tak, že čipy pro mobilní RTX 4090 a desktopová RTX 4080 jsou po výrobní stránce stejné, nicméně oba musí splňovat jiná kritéria platformy, pro kterou jsou navrženy. Ve finále se tak liší v oblastech frekvence, spotřeby i výkonu samotného.

WCCFTECH je přesvědčen, že se při výrobním procesu objeví řada vadných kusů, které nesplňují požadavky jak pro desktopové, tak ani pro mobilní provedení. Proto je daleko lepší tyto GPU nasadit do RTX 4070, než aby byly vyhozeny jenom tak. V Ti variantě se pak nejspíš nebudou nacházet z důvodu, že nesplňují ani její požadavky.

Přestože lze tedy standardní AD103 považovat za výrazně výkonnější GPU, než je AD104, uživatelé by ve finále neměli s těmito vadnými kusy poznat prakticky žádný rozdíl ve výkonu, spotřebě, taktech či teplotách.