Ještě to nejsou ani dva týdny, co Nvidia představila grafickou kartu GeForce RTX 4070, jež má představovat vstup do mainstreamového segmentu katalogu s modely založenými na architektuře Ada Lovelace, a už se začínají snižovat ceny. Prodeje zkrátka nejsou tak dobré, jak se původně očekávalo.

Modely RTX 4070 byly na český trh uvedeny s doporučenou cenou 15 999 Kč, nicméně řada z nich už stojí výrazně méně. Ty nejlevnější jsou aktuálně dostupné za 14 999 Kč a pod doporučenou cenu dokonce klesly i některé přetaktované modely. Dalším důkazem nízké poptávky a výraznějšího neúspěchu jsou tvrzení o zpomalení výroby.

Server WCCFTECH cituje zdroje na čínském fóru Board Channels. Objevit se na něm měla tvrzení, že Nvidia informovala své výrobní partnery o přerušení dodávek po dobu jednoho měsíce. Příčinou může být hlavně slabá poptávka po dražších modelech, jejichž cena se častokrát podobá ceně modelu 4070 Ti, který má sice totožné paměťové specifikace, ale výrazně výkonnější grafický čip.

Se zajímavými daty přichází také analytik TechEpiphany. Ten ve svém příspěvku na Twitteru zveřejnil statistiku prodejů grafických karet v týdnu, kdy byla vydána RTX 4070 (jde přitom o čísla z německého e-shopu Mindfactory). Nelze si nevšimnout, že se prodalo zhruba stejně jednotek RTX 4070 jako RX 6600, což je model AMD vypuštěný na trh v říjnu roku 2021. Další čtyři příčky obsadily opět modely od AMD, zatímco druhá karta Nvidie v tomto žebříčku, RTX 4070 Ti, se umístila na celkovém sedmém místě.

RTX 4070 disponuje osekanou variantou čipu AD104 s 5 888 CUDA jádry a 2 475MHz boost frekvencí v referenčních modelech. Karta je dále vybavena 12GB pamětí typu GDDR6X, která běží po 192bitové sběrnici rychlostí 21 Gb/s. Dosahuje tedy propustnosti 504 GB/s. Podrobnější detaily si můžete přečíst v našem samostatném článku.