Nvidia oficiálně představila vylepšenou verzi grafické karty GeForce RTX 3060 Ti na konci října, avšak nešlo o žádnou velkolepou akci, a tak bych se ani nedivil, kdyby vám tato informace unikla. Nyní se ale spekuluje o tom, že se tento model nebude prodávat po boku toho původního, ale na trhu jej nahradí.

S tvrzením přichází čínský server MyDrivers. Ten uvádí, že Nvidia a její partneři budou postupně nahrazovat a nakonec zruší starší model RTX 3060 Ti. Dobrou zprávou pro uživatele však je, že se cena nástupce údajně nebude lišit od ceny původní karty. U nás v Česku začíná cena standardního modelu RTX 3060 Ti na přibližně 12 000 Kč.

Od té klasické se nová verze RTX 3060 Ti liší tím, že využívá lepší paměťovou technologii GDDR6X. Propustnost se v důsledku toho zvedla na 608 GB/s, kapacita paměti a šířka sběrnice se ale nijak nezměnily.

Spolu s vylepšenou RTX 3060 Ti představila Nvidia i kartu RTX 3060 s 8GB pamětí. Už vůbec fakt, že se zelený tým vrací ke starší řadě, trochu zavání tím, že se grafické karty RTX 4060 založené na architektuře Ada Lovelace ještě nějakou tu dobu nedočkáme.