V minulém měsíci Nvidia představila a uvedla na trh grafickou kartu GeForce RTX 4070, která figuruje jako vstupní kousek do mainsteamového segmentu katalogu s modely založenými na architektuře Ada Lovelace. Pro méně náročné hráče a tvůrce obsahu ale může být její cenovka stále vysoká, a tak vyčkávají spíše na levnější RTX 4060 Ti, o které se už dlouho spekuluje, že vyjde v květnu.

Dříve diskutované informace se nyní potvrzují a přidávají se k nim další podrobnosti. Server Videocardz totiž stejně jako u RTX 4070 zveřejnil dokument odhalující rozvržení jednotlivých embarg. Vyplývá z něj, že karta bude oznámena a následně uvedena na trh koncem května, byť pro tyto události dosud nebyla stanovena přesná data.

Za čtyři dny, tedy 5. května, pak Nvidia teprve zahájí proces dodávání prodejcům, což docela vysvětluje, proč jsme se dosud nesetkali s žádnými fotografiemi jednotlivých modelů nebo jejich balení.

O grafické kartě Nvidia GeForce RTX 4060 Ti se delší dobu tuší, že nabídne grafický čip AD106-350-A1, který je vybaven 4 352 CUDA jádry. Boost frekvence by pak mohla přesáhnout 2,5GHz hranici a odhaduje, že se ve finále dočkáme výpočetního výkonu 22 TFLOPs. Výkonnostně se tak přiblíží modelu RTX 3070 Ti z generace Ampere, ale se svou 160W spotřebou bude daleko efektivnější. Navíc budou součástí výbavy nové technologie, jako například DLSS 3 nebo nová generace NVENC enkodéru.

Co se týče VRAM, dočkat bychom se měli 8GB paměti typu GDDR6 běžící po 128bitové sběrnici s celkovou propustností 288 GB/s.

V minulosti už padlo několik zmínek také o ceně, přičemž poslední zdroj tvrdil, že RTX 4060 Ti dostane přívětivější cenovku a bude se prodávat za stejnou cenu jako předchůdkyně, tedy 399 dolarů ve Spojených státech. Videocardz však aktuálně upozorňuje, že Nvidia zatím svým výrobním partnerům neodhalila o ceně žádné detaily, a tudíž jsou všechna tvrzení o tom, kolik bude RTX 4060 Ti stát, pouhými spekulacemi.