Koncem druhé třetiny minulého měsíce představila Nvidia trojici nových grafických karet, přičemž teprve jedna z nich – RTX 4060 Ti 8GB – se už dostala na trh. Příchod její 16GB sestry a modelu RTX 4060, který je z celé sestavy nejlevnější, je naplánován na červenec. První model RTX 4060 však byl naživo spatřen již před několika dny.

Během počítačového veletrhu Computex přijela na Tchaj-wan řada známých výrobců, aby se pochlubila novými produkty. Jedním z nich bylo i MSI, jež mělo ve svém stánku vystavenou i grafickou kartu GeForce RTX 4060 VENTUS 2X BLACK 8G OC, jejíž snímek zachytil a zveřejnil tým známého YouTube kanálu Hadware Unboxed.

Jak jsme již zmínili, RTX 4060 už je oficiálně představenou kartou, a ačkoliv už někteří výrobci začali své vlastní modely zmiňovat, více detailů většinou neposkytli. Tento kousek od MSI je tak úplně prvním, který byl spatřen naživo a o němž máme alespoň některé podrobnosti.

Všimnout si sami můžete, že jde o velice kompaktní provedení vybavené dvojicí ventilátorů. Na štítku, kde firma zvýrazňuje přednosti tohoto konkrétního modelu, mezi něž patří zejména chladicí systém a schopnost zastavit ventilátory, když teploty klesnou pod určitou úroveň, bohužel chybí informace o frekvencích, a tak nelze říct, jakého boost taktu může tato varianta RTX 4060 dosáhnout. Čip AD107 však dosahuje v referenčních provedeních až na 2 460 MHz.

Grafická karta Nvidia GeForce RTX 4060 bude tedy vypuštěna někdy v červenci, podle informací serveru Videocardz již v první polovině. Doporučená cena tohoto modelu generace Ada Lovelace byla stanovená na 7 899 Kč. Vícero detailů o specifikacích jsme psali zde.