TikTok: „Cool“ a relativně nová sociální síť pro převážně tu nejmladší generaci. Aplikace umožnuje rychlé a jednoduché sdílení krátkých videí na prakticky jakékoliv téma. Už v samotné podstatě fungování nastal první problém, na který zejména západní regulátoři upozorňovali. Není to tak dlouho, co na platformě nebyla prakticky žádná forma kontroly obsahu. Až po poměrně značném nátlaku začala firma mluvit do toho, co se tam může objevit, ale taky kdo může službu využívat. Chvíli to vypadalo, že poměrné svérázná ale originální síť získala jasně definovanou formu...

Mezitím uživatelé dál vesele sdíleli sebemenší detaily svého života, než se objevil další problém. Aplikace samotná totiž prokazatelně sbírá extrémní množství osobních informací o svých uživatelích. Říkáte si, kde je problém? V dnešní době to přece dělá skoro každá takováto služba. To sice ano, ale všechna tato data jsou v případě západní konkurence uložena na přesně dohledatelném místě ideálně na stejném kontinentu, kde byla „sebrána“.

To ale v tomto případě neplatí. Jak už možná víte společnost ByteDance, která aplikaci vyvinula a stále ji řídí, je čínská. Veškerá data, která firmě dobrovolně předáte, proto dost možná získá čínská vláda, která je může jakkoliv využít pro své zájmy. Technologickým firmám podnikajícím v zemi to totiž přímo ukládá zákon, což je zejména v posledních letech poměrně značné bezpečnostní riziko. Vztahy demokratických států s touto komunistickou velmocí častokrát nejsou zrovna dobré.

Hlavně na poslední bod čerstvě zareagoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost neboli NÚKIB. Ten vydal důrazné doporučení pro zákaz instalace aplikace na telefony používané pro práci, s přístupem do uzavřených podnikových databází a systémů. Míra rizika je dle instituce vysoká.

Varování bylo vydáno, ve srovnání se zbytkem světa, relativně pozdě. I toto je ve zprávě vysvětlováno. NÚKIB prý aktivity kolem aplikace sleduje dlouhodobě, ale až teď dosáhla situace takové vážnosti, že začal konat.

Dle analýzy aplikace sbírá kromě relativně běžných (ale také citlivých dat) nutných pro fungování sociální sítě také data, která s jejím fungováním naprosto nesouvisí. To je vzhledem k již zmíněnému politickému prostředí v zemi jejího sídla velké riziko pro prakticky každého západního uživatele.

V praxi to ale znamená, že pokud vám instalaci aplikace vysloveně nezakáže váš zaměstnavatel, tak se pro vás v podstatě nic nemění. Vzhledem k vývoji v této oblasti ale nikdo nemůže zaručit, že se doporučení aplikaci nevyužívat rozšíří i mimo firemní sféru.