E-ink. Jen málokterý název vzbuzuje v technologický nadšencích více emocí. Tahle displejová technologie je totiž v lecčem snad až zázračná; pro oči není škodlivá a zapnutá nekonzumuje téměř žádnou elektřinu. Nějaký důvod ale za tím, že tyto displeje nevidíme na našich telefonech, tabletech ani počítačích ale je. Jestli vám termín e-ink přijde povědomý, tak ano, je to přesně ta technologie, která pohání váš Kindle.

Oproti LCD obrazovkám funguje úplně jinak. Malé mikrokapsle tenké asi jako lidský vlas jsou v displeji rozesety v kapalině uzavřené do displeje. Některé z nich jsou bílé a některé černé, liší se v elektrickém náboji. Černé mikrokapsle jsou nabity negativně a bílé pozitivně. Když tak na místo zapůsobí pozitivní elektrické pole, na povrch vystoupají černé částečky, zatímco při použití negativního elektrického pole na povrch vyjdou částečky bílé.

Přesně takto vznikají typické charakteristiky displeje. Vrstva mikrokapslí může na pohled připomínat papír, mezitím ale se zapnutým displejem kromě načítání nových obrazovek nespotřebujete prakticky žádnou energii. E-ink totiž elektřinu potřebuje jen při onom působení elektrického pole, a i to je v porovnání se spotřebou běžné LCD obrazovky zanedbatelné.

Jeho nízká spotřeba společně s vizáží papíru učinily e-ink skvělým displejem pro čtečky, kde není potřeba měnit obraz příliš často. Co takhle ale dát čtečku s nízkou spotřebou na záda telefonu? To už napadlo firmu Yotaphone, která takového zařízení vyrobila rovnou tři generace. Zajímavý nápad, že?

Telefon to byl jako každý jiný. Třeba při čtení článku jste ale mohli telefon otočit a číst jej na úspornějším a pro oči příjemnějším displeji. Akorát se jim to příliš nepovedlo. Kromě zastaralé verze Androidu Yotaphone 1 disponoval jen 1 800mAh baterií, což nápad vyšší výdrže nepodporovalo. To všechno korunovala ještě cenovka 699 eur, tedy asi 17,5 tisíce korun, jen za druhou obrazovku. Yotaphone tak ze čtečky na zádech telefonu skvělou inovaci neudělal.

Přečtěte si také: Nová verze barevného E ink displeje se blíží perfektnímu tabletu

Přesto se snad blíží doba tabletů s e-ink displeji. Firma E ink, která displeje vyvíjí, vydává technologii Gallery 3, zatím tu nejpokročilejší, která obraz ukazuje v barvách. Oproti počátkům série se třetí iterace posunula nesmírně, ale ačkoli se její použití v některých experimentálních strojích dá čekat, hlavní proud technologického světa se jí nejspíš nechytí.

Gallery není jedinou barevnou technologií E inku, má dokonce jednu mnohem rozšířenější, která už se objevila v řadě tabletů. Firma Kaleido černobílou vrstvu překrývá barevnými filtry. Oproti běžným černobílým displejům je ale kvůli filtrům jeho rozlišení mnohem menší, což je aktuálně asi největší problém. Ano, i Kaleido dostalo novou iteraci, která by na té předešlé měla vylepšit, co se dalo. Samotná podstata této technologie se ale opravit nedá, a tak rozmazané barvy a závislost na podsvícení zůstane i dalším Kaleido displejům.

Zpátky ale ke Gallery, právě díky jejímu pokroku se totiž o úspěchu E inku bavíme. Místo 4 096 barev, které zobrazí Kaleido, jich dokáže Gallery zobrazit přes 50 000. A to všechno navíc za hezkého rozlišení 300 dpi. Dokonce zobrazení barev nezávisí na podsvícení. Barvy tady navíc nejsou závislé na další vrstvě filmu, ale už samotné mikrokapsle mají různé odstíny.

Proč tedy Gallery nenahradilo Kaleido už dříve? Doteď lepší ze dvou technologií v barvách i rozlišení sice vynikala, vykreslovací doba ale byla daleko za hranicí únosnosti. Z desetisekundového vykreslování je teď 1,5sekundové. Ve speciálním režimu upřednostňujícím rychlost nad kvalitou se pak dokonce obrazovka obnoví i třikrát za sekundu.

Obnovení třikrát za sekundu samozřejmě nemůže konkurovat ani dnešnímu standardu 60 fps a plynulé video si na E ink displeji nepustíte, dokud nebude alespoň desetkrát rychlejší. Na to však e-ink nikdy ani zamýšlen nebyl a tato zpráva je tak dobrým signálem pokroku, který firma dělá.

Právě technologie Gallery se navíc nepředvedla jen tak na nějakém displeji, E ink ukázal prototyp rolovacího i skládacího displeje. Ty tak nastiňují možnost využití technologií e-ink i v takových typech zařízení.

Kdo ví, třeba se jednou dočkáme e-ink novin s hýbajícími se obrázky jako z Harryho Pottera. Myslíte si, že je něco takového možné, nebo výrobci budou třeba investovat do lepších baterek, aby nám naopak standardní displeje vydržely déle?

E-ink je zkrátka úžasnou technologií, na kterou se do budoucna těšíme. Už za pár let by se mohla objevovat mezi tablety, jejichž koupi by opravdu šlo zvažovat. Ještě chvíli ale nejspíš zabere, než se experimentování ujmou velcí hybatelé trhu, jako je Samsung, či dokonce Apple.