Nedávno vydala bezpečnostní agentura Dr. Web varování týkající se nového druhu špionážního softwaru, zvaného SpinkOK“. Jde o druh škodlivého softwaru – spywaru, který tajně shromažďuje informace o uživateli či organizaci. Tyto informace jsou poté bez svolení uživatele odeslány další entitě nebo jsou zneužity k škodlivým účelům.

Podle kybernetické bezpečnostní agentury Dr. Web tento špionážní software napadl více než 100 aplikací dostupných v Google Play. Nejpostiženější aplikací, kterou uživatelé nejčastěji stahovali, byl videoeditační nástroj Noizz, který si stáhlo více než 100 milionů uživatelů. Další postiženou aplikací s vysokým počtem stažení byla Zapya, nástroj pro sdílení souborů.

Google na tuto bezpečnostní hrozbu promptně zareagoval a většinu zasažených aplikací odstranil ze svého obchodu Google Play. Přesto stále zůstávají některé aplikace, které nebyly z dosahu uživatelů odstraněny. Je nezbytné, aby uživatelé byli opatrní při stahování jakékoliv aplikace a vždy sledovali hodnocení a recenze jiných uživatelů.

Kompletní seznam všech infikovaných aplikací tímto zákeřným malwarem naleznete pod přiloženým odkazem ZDE.