Nový Apple event přinesl řadu zajímavostí. Dočkali jsme nového iMacu, iPadu, Apple TV a zcela nového zařízení, díky kterému bude lehké najít třeba klíče. Tak si jej pojďme shrnout!

Na začátek jsme mohli slyšet o některých méně výrazných novinkách jako jsou nové funkce Apple platební karty, fialová barva iPhone 12 nebo grafický redesign Apple Podcast. Tak se rovnou přesuňme k výraznějším bodům.

AIRTAG

Apple kromě nových verzí svých zařízení představil i jedno zcela nové. AirTag můžete připnout třeba ke svým klíčům, a tak mít možnost je prozvonit, nebo na iPhonu přímo vidět, kterým směrem a jak vzdálené jsou.

Bezpečně zakódovaná data o jejich poloze pak můžete přehledně monitorovat skrze aplikaci Find My, která teď navíc dostává i podporu produktů třetích stran.

Zařízení vás přijde na 29 dolarů (890 Kč), pokud jich ale plánujete koupit více, balení čtyř vyjde na 99 dolarů (2 990 Kč).

Přečtěte si také: Apple a Google jednají o AI technologii Gemini pro iPhone

APPLE TV 4K

Dočkali jsme se i nové Apple TV; stroj, který do televize po připojení přinese řadu možností. Stejně jako u AirTagu se nejedná o ničím unikátní zařízení, software od Apple je ale skoro vždycky známka kvality.

Do zařízení míří lepší procesor a hardware obecně. Co se týče uživatelského prostředí, tak tam přibyla řada nových aplikací. Zařízení také nově podporuje HDR a rozlišení 4K, jak už z názvu ostatně vyplývá.

Zajímavý je svým způsobem i ovladač. Ten, krom toho, že se vizuálně úplně změnil, umožňuje projíždět časovou osou videa kroužením kolem prostředního tlačítka.

Za zmínění stojí ještě funkce kalibrace barev. Svůj iPhone můžete přitisknout na obrazovku a Apple TV pak upraví natavení televize tak, aby podávala barvy co nejpřirozeněji.

Na levnější verzi s 32 GB uložištěm si budete muset nachystat 179 dolarů (4 990 Kč) a na tu dražší s 64 GB uložištěm pak 199 dolarů (5 590 Kč).

NOVÝ IMAC

Apple představil i nový model ze série all-in-one desktopů a minimálně za vzhled se nemusí stydět. Na první pohled je patrná malá tloušťka zařízení, díky které ho od samostatného monitoru rozeznáte jen těžko. Za zmínění pak stojí ještě 7 barev, které počítač nabízí.

Velice rychle zaregistrujete také kvalitu reproduktorů, mikrofonů a kamery. iMac disponuje celkem šesti reproduktory, které by od posledního modelu měly zvuk posunout na novou úroveň. Mikrofon by měl umět skvěle potlačit okolní hluk a Full HD kamera společně s video softwarem Apple na online hovorech zcela jistě také zazáří.

Běží na čipu M1, který si Apple sám vyrábí. Díky tomu, že se jedná o SoC ušetří v zařízení ceněné místo; kombinuje v sobě totiž grafickou kartu i procesor.

Z venčí pak uvidíme 4 USB-C konektory, z nichž dva podporují Thunderbolt, a magnetický napájecí konektor. Ten nabízí připojení ethernet kabelu ještě pod stolem, a tak bude moct být stůl opravdu čistý. Displej pak potěší rozlišením 4480 na 2520 pixelů a nevýrazností odrazů okolního světla, pokud se na něj koukáte z boku.

V sobě pak desktop nese ještě 8 GB RAM a 256 GB SSD.

Nabízí samozřejmě spoustu funkcí spojených s Apple ekosystémem, můžete na něm pustit aplikace pro iOS nebo přímo vkládat text, který ke kopírování označíte na mobilu.

Inovací si prošla i bezdrátová klávesnice Magic Keyboard. Kromě nových zkratek nabízí u dražšího modelu i senzor otisků prstů, který můžete použít pro internetové transakce, odemykání nebo pro přepínání mezi profily.

Levnější varianta s jen dvěma USB-C porty, méně barevnými možnostmi a absencí ethernet portu vyjde na 1 299 dolarů (37 990 Kč), dražší plná varianta pak na 1 499 dolarů (39 990 Kč).

Přečtěte si také: iPad Air se pravděpodobně dočká OLED provedení

NOVÝ IPAD PRO

Apple nezapomněl ani na řadu svých tabletů; dočkali jsme se nového iPadu Pro. Ten se pyšní hlavně displejem. Ten by měl být srovnatelný s tím, kterým disponoval monitor předloňského Apple Mac Pro. Nabízí velkou barevnou hloubku, vysoký kontrast, podporu HDR, 4K rozlišení a 120 Hz obnovovací frekvenci.

Dál se může chlubit i kamerovým systémem. Přední kamera nabízí ultrawide mód, díky němuž vás bude moct obraz na schůzkách následovat. Pokud se pak před kamerou pohybuje více osob, oddálí se, aby se do záběru vešli všechny.

Uvnitř schovává M1 čip, až 16 GB RAM a až 2 TB interního uložiště. To umožňuje lepší práci zvlášť s úpravou fotek, střihem videí nebo LiDAR. Zvládá 5G a USB-C port na spodu tabletu podporuje Thunderbolt.

Levnější varianta vyjde na 799 dolarů (22 999 Kč), dražší na 1 099 dolarů (30 990 Kč).

EKOLOGIE

Apple chce být do roku 2030 uhlíkově neutrální. Podniknuté kroky nedávno zveřejnil a směrem k větší ekologičnosti postupuje i nadále. U všech zmíněných produktů se tak chlubí množstvím recyklovaného cínu nebo hliníku.

ZÁVĚR

I tento Apple event přinesl řadu zajímavých novinek. Apple se chlubil řadou nových funkcí, technologií i vylepšení oproti předešlým generacím produktů. Jak přesně si ale zmíněná zařízení ve finále povedou, uvidíme až s recenzemi.