Koncem dubna se objevilo vícero zpráv o novém vlajkovém čipsetu z dílny společnosti MediaTek, který bude pohánět ty nejšpičkovější smartphony se systémem Android. Dle uniklých testů z Geekbench jde o kousek lepším, než je Snapdragon 8 Gen 2 od Qualcommu, a to jak po stránce výkonu procesoru, tak i v oblasti výkonu GPU.

MediaTek Dimensity 9200+ se chlubí 10% nárůstem CPU a 10% nárůstem GPU výkonu ve srovnání se svým předchůdcem a výrobce přitom upozorňuje, že tato zlepšení nebyla provedena na úkor energetické efektivity. V praxi to tedy bude znamenat, že si hráči budou moci užít i náročnější tituly s kvalitními vizuály a vysokým počtem snímků za sekundu bez většího přehřívání.

Čipset je klasicky osmijádrový, přičemž v čele stojí velké jádro Cortex-X3, jež využívá 3,35GHz frekvenci. Snapdragon 8 Gen 2 mezitím používá to stejné jádro s 3,2GHz frekvencí, nicméně exkluzivně přetaktovaná verze pro smartphony od Samsungu se pyšní až 3,36GHz taktem. Dimensity 9200+ dále disponuje třemi jádry Cortex-A715 běžícími na 3 GHz a čtyřmi efektivními jádry Cortex-A510 s 2GHz frekvencí.

Výrobce dále zvýrazňuje své proprietární technologie Adaptive Game Technology a Frame-rate Smoother, přičemž první zmíněná se stará o snížení spotřeby při hraní videoher, zatímco ta druhá se pokouší o nárůst FPS a slibuje přitom průměrně 10% zlepšení. Nechybí ani hardwarový ray-tracing.

Dimensity 9200+ nechybí podpora standardů Wi-Fi 7 s maximální propustností 6,5 Gb/s, Bluetooth 5.3 a 5G. Výrobci mobilních zařízení vybavených tímto čipem pak mohou používat až 320Mpx fotoaparát a schopnosti zpracování videa sahají až na rozlišení 8K se 30 snímky za sekundu nebo 4K s 60 snímky za sekundu.