Na YouTube kanálu společnosti Sony se objevila pozvánka na premiéru videa, ve kterém budou podle všech indicií představena bezdrátová sluchátka WF-1000XM4. Ano, ta sluchátka, jejichž fotky už kolují týden po internetu. Sony dokonce neuhlídala ani reklamu, která ve dvou a půl minutách představuje klíčové vlastnosti „špuntů“.

Sony WF-1000XM4 jsou True Wireless sluchátka s technologií aktivního potlačení hluku, která cílí na náročnější posluchače. Oproti staršímu modelu XM3 se liší na první pohled, jsou drobnější a mají také výrazně menší krabičku, která sluchátka zároveň dobíjí. Osmihodinovou výdrž tak můžete pomocí krabičky natáhnout až na 24 hodin. Pokud vypnete ANC, dostane až 12, respektive 36 hodin. Velmi slušné na špunty! Sluchátka se dají dobíjet bezdrátově (Qi) nebo přes USB-C. Už za pouhých pět minut nabíjení získáte dostatek energie pro hodinu přehrávání hudby. 

Přečtěte si také: Nadlidský sluch pro PlayStation?! - Turtle Beach Stealth 700 G2

Hlavní novinky se ale skrývají uvnitř, především se jedná o nový čip Sony V1, který vylepšuje potlačování okolního hluku a přináší podporu pro kvalitní bezdrátové audio díky LDAC. Sluchátka mají certifikaci Hi-Res Audio Wireless. Podobně jako circumaurální sluchátka WH-1000XM4 mají špunty DSEE Extreme, což je v podstatě upscaling kvality zvuku pomocí umělé inteligence při přehrávání komprimovaných formátů (MP3 apod.).

Dalším vítaným vylepšením oproti předešlému modelu je voděodolnost (IPX4), takže by neměl vadit ani pot či déšť, a detekce hlasu pomocí Bone Conduction senzoru, který snímá vibrace kostí. Sluchátka jej využívají například k funkci Speak-to-Chat, tedy k automatickému pozastavení přehrávání v momentě, kdy uživatel začne s někým mluvit.

Další funkce už spadají do standardu Sony. Sluchátka například dokáží upravit ANC podle aktuální situace nebo polohy. Když například sedíte v kanceláři, sluchátka tlumí veškerý okolní hluk. Na ulici pro změnu propouštějí zvuky okolní dopravy, aby uživatele nezaskočila například projíždějící sanitka apod. Do stejné kategorie patří kompatibilita 360 Reality Audio, který má ovšem stále velmi malou podporu ze strany hudebních vydavatelství a aplikací na streamování hudby

Ne zrovna příjemnou novinkou je vyšší cena. Starší model se prodával za doporučenou cenu 5 999 Kč, nové špunty by měly být dražší o cca. 750 Kč. Třeba nás ale Sony v úterý 8.6. překvapí.