Očekávaná Apple konference, na které se typicky představují nové iPhony, je opět tady, a proto jsme si pro vás připravili shrnující článek. Nečekejte však nic úžasného. V typickém Apple stylu jsme se tentokrát dočkali spíše malých vylepšení od loňských modelů. I tak se ale naštěstí našlo několik maličkostí, které nás překvapily.

iPad a iPad Mini

Jako obvykle dostal vylepšení iPad. Dočkal se nového A13 Bionic čipu, 12MP širokoúhlé kamery s podporou Center Stage. To je program, díky kterému vás s pomocí ořezu tablet stále drží na obrazovce a následuje vás, když se přemístíte. Získá také nový 10,2palcový Retina displej a nejlevnější model za 9 990 nově začíná s 64 GB paměti místo předešlých 32 GB

Apple zároveň oživil iPad Mini. Ten se ve stylu ostatních Apple produktů převlékl do hranatého designu a nabízí 8,3palcový displej s poměrně širokými rámečky, čip A15 Bionic (to znamená lepší čip než klasický iPad), zapínací tlačítko s TouchID, USB-C, podporu 5G a 12MP širokoúhlou kameru opět s podporou Center Stage. Jako celek nenabízí iPad Mini špatné specifikace, ale za cenu začínající na 14 490 Kč si ale v redakci opravdu nejsme jisti, na koho je tento iPad mířen.

iPhone 13

Samozřejmě nemůžeme opomenout ani hlavní oznámení celého eventu, na které jsme všichni čekali; představení nových iPhone 13. Mnoho zajímavých novinek jsme se nedočkali, jako každý rok ale přichází pár výraznějších změn.

Pojďme si prvně shrnout zevnějšek. Na první pohled je zjevný menší výřez s kamerou a FaceID a rozdílná konfigurace kamer oproti předešlé sérii. Ta je u iPhone 13 a 13 Mini diagonální, u Pro variant si ale zachovává svou trojúhelníkovou formaci.

Ano, slyšeli jste dobře, ani přes nízké prodeje iPhone 12 Mini nová série tento model zahrnuje. Společně s běžným iPhone 13, iPhone 13 Pro a Pro Max jsou to čtyři mobily, které zůstanou rok vlajkovými loděmi Apple.

Vraťme se ale ještě ke kamerám. U základních modelů to je hlavní 1,7µm wide senzor s rozlišením 12 MP a ultrawide kamera se stejným 12MP rozlišením. Zachycení videa kamery zvládnou ve 4K při šedesáti snímcích za sekundu. Zepředu pak na všech modelech nabídne 12MP senzor podporující Center Stage.

Ještě jednu novou funkci hlavní kamery u základních modelů jsme opomenuli, nově nabídnou optickou stabilizaci, která byla dříve k vidění jen u Pro modelů.

Právě u Pro variant pak přibývá ještě další kamera, telefoto s až trojnásobným optickým přiblížením a režim Cinematic Mode, který umožní přeostřování mezi objekty, jako známe z filmů. Režim je navíc automatický, a tak překlikávat pro ostření ani nemusíte (ale můžete).

Vylepšením prošel i displej. Ten u obou modelů nabídne až 1 200 nitů jasu HDR a jsou údajně o 28 % jasnější než minulé generace a společně s celým mobilem nabídnou IP68, tedy odolnost proti prachu a vodě až do jednoho metru hloubky.

Zajímavým překvapením byla až 120Hz obnovovací frekvence u Pro modelů, Apple tak poprvé překročil dosavadních 60 Hz. Aby ušetřili často nevelkou baterii iPhonů, mají tyto modely tzv. adaptivní obnovovací frekvenci. Při scrollování dostanete plných 120 Hz, když si ale třeba prohlížíte statickou fotku, tato frekvence právě kvůli úspoře energie klesne až na 10 Hz.

Jak už je zvykem, moc o přesném výkonu či velikosti baterií jsme se nedozvěděli, víme jen, že procesor je lepší a baterie větší. O čipsetu A15 Bionic víme, že má na 15 miliard tranzistorů a šest jader – dvě z nich zaměřená na výkon a čtyři na úsporu energie.

Nechybělo ani mnoho líbivých údajů o ekologičnosti zařízení a jeho výrobě z recyklovaných kovů.

Zvětšilo se uložiště, teda ne úplně zvětšilo, spíše přibyla 1TB varianta u Pro a 512 u základních modelů. Ty navíc nově začínají až na 128 GB.

No, a to je k nové sérii snad všechno, mnoho jsme zkrátka ani nemohli čekat. Ceny začínají na 19 990 korunách u 5,4” iPhone 13 mini, 22 990 korunách za 6,1” iPhone 13 a na 28 990 korunách za 6,1” iPhone 13 Pro a za 6,7” iPhone 13 Pro Max na 31 990 českých korunách.

Apple Watch 7

V neposlední řadě jsou zde Apple Watch 7, které se mnoha vylepšení nedočkaly. Krom pár softwarových maličkostí, jako je plnohodnotná klávesnice, je zde nový hlavně display. Ten je nyní o 20% větší, má menší rámečky a je jasnější. Nově také hodinky nabijete na 80 % za 45 minut.

Hodinky budou také schopny přesněji sledovat váš tep a polohu, pokud jezdíte na kole. Zároveň si všimnou, pokud z kola spadnete. Jako každý rok zde také máme nové designy ciferníků a pásků.

ZÁVĚR

Apple si toho zkrátka na letošní září/september tolik nepřipravil, o to zajímavější ale byly přechody mezi vstupy, tak snad už bude příště na jedničku obojí.