Jak často si kupujete nový telefon? Někdo si s jedním kouskem vystačí i přes pět let. Pravdou ale je, že zvlášť mladší generace telefony obměňují výrazně častěji. To ale znamená jak více obtížně recyklovaného elektronického odpadu, tak zvýšenou produkci skleníkových plynů při výrobě zbrusu nového telefonu, který jste si rozhodli pořídit.

Právě na tento trend si chce došlápnout Evropská unie. Ne tedy tím, že by vás nutila držet jeden telefon roky, ale tím, že ubere důvodů, proč telefon měnit. Po výrobcích totiž bude chtít, aby alespoň 15 klíčových součástek prodávali ještě pět let po představení nového přístroje.

EU navíc navrhuje i pravidlo, že by zařízení musela zvládnout 500 nabíjecích cyklů, než její celková kapacita spadne na 83 % původní hodnoty. Každý produkt by měl také přehledně udávat, jak výkonná a rychle degradující je jeho baterie. Zákazníci tak dostanou více informací o tom, jak dlouho jim telefon reálně vydrží.

A nejde jen o hardware. Pětiletá má být také podpora softwaru. Respektive, těchto pět let musí výrobci zajistit bezpečnostní záplaty. Jak píše web Financial Times, prodloužení cyklů telefonů o pět let by snížilo produkci emisí stejně jako odebrání pěti milionů aut ze silnic.

A obrana společností? Výroba náhradních součástek je podle nich neekologická. Nadměrná výroba za účelem naskladnění a následné vyhození po pěti letech mají prý vyprodukovat více plastového odpadu. I tak už ale, aby předešli regulacím, někteří výrobci radši součástky začínají prodávat.