Už jsme viděli spoustu výstředních paměťových modulů, ale novinka od společnosti Galax všechny trumfne. Nové ramky čínského výrobce se totiž dají použít jako základna pro stavby z lega. Horní strana je tvořena průhledným plastovým dílem s osmnácti „čudlíky“, které jsou kompatibilní s legendární stavebnicí.

Pod čirým plastem se nachází ARGB pásek, takže největší smysl dávají kreace složené z dalších průhledných nebo průsvitných kostiček. Ale kreativitě se meze nekladou. Stavitelé by měli dbát jen na to, aby jejich ambiciózní výtvory příliš nenarušovaly proudění vzduchu uvnitř počítače.

Design už jsme probrali, ale co parametry? Jedná se o operační paměť typu DDR5 s frekvencí 4800 MHz, čili špička současné nabídky. Jako první půjdou do prodeje 16gigové moduly (v sadě 2 x 16 GB), později přibydou varianty s 8 GB a 32 GB (resp. 2 x 8 a 2 x 32 GB). Na výběr je také ze dvou barev, modré a červené. Cena bohužel zveřejněna nebyla. 

Ramky jsou součástí kolekce Gamer, v rámci které Galax už dříve představil grafickou kartu GeForce RTX 3090 rovněž s prostorem pro LEGO kostky. I když ne tak výrazným. Tehdy ale výrobce sklidil spíše výsměch. Herní komunita a novináři kritizovali ne zrovna nápaditý název kolekce i samotný design karty. „Design (grafické karty) je poněkud matoucí. Barvy a zaoblené hrany připomínají konzoli Nintendo Switch, což nabourává estetiku lega,“ shrnul výhrady britský PC Gamer.

Výtky západních novinářů ale nemusí Galax nijak zvlášť mrzet. Podobně jako zmíněná grafická karta, tak i nové paměti zřejmě neopustí hranice domácího, tedy čínského trhu