Nedávno byl publikován poměrně komplexní únik, který se zabýval parametry chystaného vlajkového modelu generace Intel Arc Battlemage. Tato řada grafických karet by měla dorazit v následujícím roce, přičemž můžeme očekávat slušné nárůsty počtu jader i výkonu (více zde). Zásluhu na mezigeneračních zlepšeních však jako obvykle nebude mít jen návrhář, tedy Intel, ale i výrobce samotných grafických čipů.

Podle tchajwanského serveru Commercial Times připadne tento úkol tamní společnosti TSMC, která je v tomto oboru aktuálně světovou jedničkou. Stará se rovněž o GPU pro konkurenční společnosti Intel a AMD nebo řadu mobilních či desktopových procesorů. Významným zákazníkem je mimo jiné také Apple. Oproti konkurenčním firmám TSMC disponuje nejmodernějšími technologiemi, které zajišťují lepší výkon i efektivitu.

Jak píše Commercial Times, Intel si objednal jak výrobu čipů následující generace Battlemage, jež bude postavená na 4nm procesu, tak i zpracování GPU řady Celestial, která se na trh pravděpodobně dostane v roce 2026 a využije 3nm proces (N3X).

Zprávy tohoto typu ostatně nejsou bůhvíjak překvapivé. Intel si vybral TSMC i v případě současné generace Arc Alchemist, která byla vypuštěna v březnu loňského roku a využívá 6nm proces. Od jejích nástupců lze očekávat nejen vyšší výkon, ale také lepší energetickou efektivitu. Stejný trend lze vidět také u Nvidie nebo AMD. I tito dva výrobci se intenzivně snaží o to, aby byl poměr mezi rychlostí a spotřebou co nejlepší).

Uvnitř Intelu jsou přesvědčeni, že zájem o segmenty videoher a umělé inteligence potlačí nahoru poptávku po jeho dedikovaných grafických kartách. Společnost je aktuálně spokojena s prodeji generace Arc Alchemist, jejíž modely navíc po značném vylepšení ovladačů poskytují zajímavou cenovou alternativu ke grafikám od zeleného nebo červeného týmu.