Řada WD_Black od Western Digital, která je určena pro náročnější uživatele, se rozšiřuje o tři nové disky. Jeden interní a dva externí „Game Drive“, kterými chce výrobce oslovit majitelé herních konzolí PlayStation 5 a Xbox Series S/X. 

Nejprve se ale podívejme na disk interní. WD_Black SN750 SE je NVMe SSD pro herní PC a notebooky, což výrobce zdůrazňuje především v souvislosti s nízkou spotřebou energie (o 30 % méně než SN750). Disk je určen pro rozhraní PCIe 4.0 (samozřejmě je zpětně kompatibilní i s 3.0) a data čte rychlostí až 3600 MB/s. SSD bohužel nemá vlastní DRAM, což se ale příznivě podepsalo na ceně, která začíná na 55 dolarech (cca. 1389 Kč včetně DPH) za 250GB model. Ceny 500GB a 1TB varianty Western Digital nezveřejnil. 

Externí disky označené jako Game Drive se od sebe liší jen designem a cenou. Bílý disk WD_BLACK D30 Game Drive SSD s logem Xboxu a kapacitou 500 GB startuje na ceně 99,99 dolarů (2 500 Kč včetně daně). V prodeji budou i varianty s 1 a 2 TB. Součástí balení je poukázka na Xbox Game Pass Ultimate na dobu jednoho měsíce. 

Přečtěte si také: Výkon Xboxu Series zajistí lepší rozlišení a obnovovací frekvenci, zatímco speciální SSD u PS5 rychlejší načítání

Čarná varianta, která je určena pro PlayStation 5, je sice levnější (89 dolarů, což je cca. 2 200 Kč s DPH), ale zato je bez poukázky. Součástí obou disků je stylový stojánek, takže si můžete externí disk vystavit vedle konzole. Obě SSD zvládají rychlost čtení až 900 MB/s a vejde se na ně až 50 her (2TB varianta). Jak ale většina majitelů konzolí Xbox Series X/S a PlayStation 5 vědí, s externím diskem je spjato několik omezení. Jde o to, že přímo z externího SSD lze spouštět jen hry z PS4 a Xbox One, zatímco hry určené pro novou generaci konzolí lze na disk pouze zálohovat a před spuštěním je musíte zkopírovat na interní úložiště.

Všechny novinky od Western Digital by se měly začít prodávat během léta. Oficiální ceny pro český trh zatím nejsou k dispozici.