E ink displeje jsou v lecčem skvělé. Pod sluncem jsou lépe čitelné, nemají negativní vliv na lidské oko a oproti běžným displejům spotřebují zlomek energie. Jejich obnovovací frekvence je ale moc pomalá na dnešní standardy, a to ani nemluvíme o barevných variantách.

Přesto se doba tabletů s E ink displeji blíží, firma vydává technologii Gallery 3, zatím tu nejpokročilejší, která obraz ukazuje v barvách. Oproti počátkům série se třetí iterace posunula nesmírně, ale ačkoli se její použití v některých experimentálních strojích dá čekat, hlavní proud technologického světa se jí nejspíš nechytí.

Gallery není jedinou barevnou technologií E inku, má dokonce jednu mnohem rozšířenější, která už se objevila v řadě tabletů. Firma Kaleido černobílou vrstvu překrývá barevnými filtry, oproti běžným černobílým displejům s 300 dpi je jeho 100 až 150 dpi rozlišení s jen 4 096 barvami žalostné.

Skládací E ink Gallery 3 displej

Ano, i Kaleido dostalo novou iteraci, která by na té předešlé měla vylepšit co se dalo, samotná podstata této technologie se ale opravit nedá, a tak rozmazané barvy a závislost na podsvícení zůstane i dalším Kaleido displejům.

Zpátky ale ke Gallery, právě díky jejímu pokroku totiž o úspěchu E inku píšeme. Místo 4 096 barev jich dokáže zobrazit přes 50 000 a to všechno navíc za hezkého rozlišení 300 dpi. Dokonce zobrazení barev nezávisí na podsvícení, i když ho ve většině zařízení bude mít i tento typ displeje.

Proč tedy Gallery nenahradilo Kaleido už dříve? Doteď lepší ze dvou technologií v barvách i rozlišení sice vynikala, vykreslovací doba ale byla daleko za hranicí únosnosti. Z desetisekundového vykreslování je teď 1,5sekundové, v režimu upřednostňujícím rychlost nad kvalitou se pak obrazovka obnoví i třikrát za sekundu.

Obnovení třikrát za sekundu samozřejmě nemůže konkurovat ani dnešnímu standardu 60 fps a plynulé video si na E ink displeji nepustíte, dokud nebude alespoň desetkrát rychlejší. Tato zpráva je ale dobrým signálem pokroku, který firma dělá.

Nemusela by to tedy nakonec být až tak dlouhá doba, než s E ink displejem v tabletu zkusí zariskovat třeba Samsung. Technologie má před sebou stále ohromný kus cesty, za kterým se ale schovává ohromný potenciál.

Skládací E ink Gallery 3 displej