Společnost Sony ohlásila novou vlajkovou loď mezi telefony, nese název Xperia 1 IV. Půjde o skutečně nadupaný kousek, který potěší náročné uživatele, hlavně ty, kteří rádi pořizují fotografie nebo videa. Podle společnosti se totiž jedná o první mobil s objektivem s „opravdovým optickým zoomem 85–125 mm“.

Když už jsme u pořizování záznamů, měli bychom zmínit i možnost nahrávat video až v rozlišení 4K o 120 snímcích za sekundu. Všechny kamery (včetně přední), jimiž telefon disponuje, jsou 12megapixelové. Další užitečnou funkcí je třeba automatické zaostřování na oči. Objektivy používají optiku Zeiss, která slibuje zvýšení kontrastu a ostrosti.

CO DALŠÍHO XPERIA 1 IV NABÍDNE?

Fotografování už bylo dost, musíme se také podívat na jiné aspekty telefonu. Xperii 1 IV pohání procesor Snapdragon 8 Gen 1 z dílny Qualcommu. Operační paměť o velikosti 12 GB zajišťuje, aby na telefonu šlo zvládat více náročnějších procesů najednou bez výrazného poklesu výkonu.

Nemusíte se skoro bát, že by vám v telefonu docházelo místo. 512 GB je i pro náročnější uživatele většinou zcela dostačující, kdyžtak se dá rozšířit pomocí microSD karty. Filmy, videohry a všechno ostatní se vám ukáže na OLED displeji s poměrem stran 21:9 a obnovovací frekvencí 120 Hz.

K pohánění všech komponent je důležitá i baterie. Xperia 1 IV nabízí kapacitu 5 000 mAh a z nuly na 50 % kapacity ji dokážete nabít za půl hodiny. A pokud vám přijde, že v roce 2022 je už na kabely pozdě, potěší vás i možnost bezdrátového nabíjení.

NOVÁ XPERIA JAKO TELEFON PRO HRÁČE

Hraní na mobilních zařízeních je čím dál populárnější. Nemůžeme se tedy divit, že vývojáři vytvářejí obsáhlejší hry s náročnější grafikou. Důsledkem toho může být přehřívání telefonu, tím spíš, když hrajete při nabíjení. Funkce Heat Suppression power control, jak ji Sony nazývá, má za úkol snížit výkon při vysokých teplotách.

Zajímavou funkcí je i RT record, jež po stisknutí tlačítka uloží záznam posledních 30 sekund hraní. Při použití služby Game Enchancer je možné sdílet gameplay v přímém přenosu na platformě YouTube. Hráč přitom může kontrolovat komentáře svých diváků, díky čemuž s nimi může okamžitě komunikovat. Streamovat se dá i připojením telefonu k počítači.

CENA A DOSTUPNOST

Nový smartphone bude k dispozici 1. 9. za přibližně 1 600 dolarů (v přepočtu 38 400 Kč), a to zatím pouze ve Spojených státech. Budeme ale doufat, že se Xperia 1 IV časem dostane i k nám do České republiky a na Slovensko.