AKTUALIZACE

České ceny iPhonů se výrazně liší od těch, které Apple odhalil na konferenci. Kolik za nové iPhony zaplatíte u nás zjistíte zde.

PŮVODNÍ ČLÁNEK

Fanoušci „jablečných“ telefonů dlouho čekají na představení iPhonů 14. V posledních týdnech jsme mohli zaslechnout řadu spekulací a tipů, dnes se ale věci konečně potvrzují. Apple totiž pořádá velkolepou akci, kterou odpovídá na otázky nadšenců. Jak tedy vypadá finální sestava nových iPhonů a co nám vlastně mohou jednotliví zástupci nabídnou?

Prvně byl odhalen standardní model (6,1" displej) spolu s modelem Plus (6,7" displej), oba smartphony používají XDR OLED obrazovku. Apple slibuje, že všechny kousky z nové generace vydrží klidně i celý den. iPhone 14 skutečně obdrží čip A15 se šestijádrovým procesorem a pětijádrovou grafikou, jak se v minulosti tvrdilo.

Dočkáváme se i vylepšení fotoaparátů. Hlavní kamera je 24megapixelová a dokáže pořizovat až o 49 % lepší fotografie za slabého osvětlení. Přední, 12megapixelový fotoaparát se dokáže automaticky soustředit na osoby v záběru. Videa je nově možné nahrávat s takzvaným akčním režimem, díky němuž lze pořídit plynulé záběry i v situaci, kdy jste v pohybu.

Cena iPhonu 14 bude začínat na 799 dolarech (v přepočtu 19 600 Kč), model Plus nás pak vyjde na 899 dolarů (v přepočtu 22 100 Kč).

Apple dále představil telefony iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max. Velikost displejů je opět 6,1 palce a 6,7 palce, pochlubit se však mohou až 2000nitovou svítivostí. Dorazila i očekávaná funkce always-on, obnovovací frekvence se přitom dokáže snížit až na 1 Hz, díky čemuž se ušetří baterie. Přidán byl i zajímavý prvek pro uživatelské rozhraní, nese název Dynamic Island a vykreslí se v horní části obrazovky. Zobrazuje přitom základní informace bez toho, aby vás rušil.

Tyto dva špičkové modely bude pohánět nový čip A16, který je postaven na 4nm procesu. Ten nabízí šestijádrový procesor, který je až o 40 % lepší než konkurence (konkrétní značka nebyla zmíněna). Jádra jsou rozdělena na dvě výkonná a čtyři efektivní. Společnost o A16 tvrdí, že jde o nejvýkonnější čip na mobilní scéně.

iPhone 14 Pro a Pro Max obdrží novou, 48megapixelovou kameru, jejíž senzor je o 65 % větší. Snímač navíc využívá technologii, jež spojí čtyři pixely do jednoho velkého, důsledkem je lepší osvětlení fotografií. Tvůrci mohou využít i režim ProRAW, jenž spojuje to nejlepší z inteligentní výpočetní fotografie. O všech kamerách se dá obecně říct, že dosáhnou lepších výsledků při fotografování za horší viditelnosti.

Vylepšeny dále byly bezpečnostní funkce, iPhony dokáží zaznamenat autonehodu a upozornit záchranné složky. V některých beznadějných situacích přijde vhod i možnost komunikace se satelitem, kterou rovněž nabídnou.

Co se ceny týče, klasicky nepůjde o levnou záležitost. Cena iPhonu 14 Pro začne na 999 dolarech, což je v přepočtu 24 600 Kč. Za Pro Max pak zaplatíte nejméně 1 099 dolarů, tedy 27 000 korun v přepočtu.

ZÁVĚR

Už jste si pravděpodobně všimli, že Apple skutečně vynechal model mini, jak tvrdil Mark Gurman. Vesměs se potvrdily spekulace a úniky, hlavně, co se fotoaparátů a čipu týče. Nové iPhony pořídí lepší snímky za zhoršeného osvětlení a dodají uživatelům skvělé výkony třeba ve hrách či náročných programech, alespoň podle toho, co Apple tvrdí.

Finální sestava tedy je:

  • iPhone 14 (6,1")
  • iPhone 14 Plus (6,7")
  • iPhone 14 Pro (6,1")
  • iPhone 14 Pro Max (6,7")