Google se na Androidu bude snažit snížit velikost souborů aplikací. Nebudou to jen malé optimalizace, na scénu má přijít zcela nový formát .aab. Ten do vašeho zařízení místo balíčku spustitelného kdekoli pošle jen data, která se týkají vašeho rozměru obrazovky, architektury či výrobce.

Společnost teď ukazuje něco nového; díky rozdělení aplikace po segmentech bude možné je archivovat. To znamená, že na vašem telefonu zůstanou uživatelská data, ale zbytek aplikace odinstalujete. Když ji pak budete chtít znovu spustit, stačí opět nainstalovat chybějící data.

Při tomto procesu by se aplikace měla podle Google smrštit průměrně o 60 %, pro toto číslo si ale na konkrétnější statistiky budeme muset ještě počkat. Každopádně to ukazuje schopnosti nového formátu, na který se zvláště ze začátku často pohlíželo skepticky.

Největším předmětem kritiky byla zdánlivá nemožnost instalovat aplikace ze serverů třetích stran, nedlouho po ohlášení ale tito poskytovatelé mluví o obejití problému, i oni zkrátka podporu nového standardu do svých služeb zakomponují.

Funkce má přijít později tento rok, pravděpodobně s představením Androidu 13, je ale možné, že ji Google zpětně spustí i na starších zařízeních. Velká část aplikací formát podporuje už teď, takže by s jeho implementací neměly nastávat výrazné problémy.