V dnešní době se snadno opravitelné smartphony už tolik nevidí. Řada z nás si bude pamatovat ještě ty časy, co bylo běžnou praxí odejmout zadní kryt telefonu a vyndat baterii za účelem restartu, když se náhodou něco zaseklo a nešlo to klasicky tlačítkem.

Tento proces byl dříve extrémně snadný, avšak nyní je častokrát nutné mobil zahřát, aby vůbec povolilo lepidlo u jeho zad, jež chrání vnitřní komponenty. A o případné výměně baterie, když se už po pár letech začne vybíjet nezastavitelně rychle a je nutné ji nabíjet klidně i dvakrát denně, radši vůbec mluvit nebudu.

Vrátit se do dob, kdy šla řada oprav zvládnout i bez navštívení servisu (nehledě na to, zda jste profík, nebo úplný amatér), chce společnost HMD Global se smartphony Nokia. Již dříve jsme například psali o jejím levném telefonu s označením C12, jemuž lze snadno vyměnit baterie, ale finský výrobce tento trend posouvá na ještě vyšší úroveň. Představil totiž smartphone G22, který se chlubí ještě vyšší opravitelností.

HMD Global se spojila s firmou iFixit, která se zabývá výrobou nářadí pro amatérské i zkušenější opraváře chytrých zařízení a zároveň je učí, jak nejrůznější úkony provést správně, aby naopak nedošlo k poškození.

V tiskové zprávě HMD Global vysvětluje, že iFixit na svém webu nabízí snadný přístup k náhradním dílů, díky čemuž je hračka vyměnit poškozený displej, ohnutý nabíjecí konektor nebo již vícekrát zmíněnou baterii. Pokud by se ale telefonu stala nějaká nepříjemnost, která by nebyla způsobena chybou uživatele, podržet vás může tříletá záruka. Nokia G22 navíc dostane dvě velké aktualizace operačního systému a tři roky pravidelných bezpečnostních vylepšení.

Telefon dále nabízí 50Mpx fotoaparát a 5 050mAh baterii zajišťující třídenní výdrž. Využívá 6,5palcový displej s rozlišením HD+, který je chráněn ochranným sklem Corning Gorilla Glass 3. Nechybí mu ani certifikace IP52, jež zajišťuje částečnou odolnost vůči prachu a padající vodě.

CENA A DOSTUPNOST

Nokia G22 je již v prodeji v šedé barvě ve verzi 4/64 GB za doporučenou cenu 4 299 Kč.