Nedostatečná výroba čipů ovlivňuje celý trh s elektronikou, od grafických karet už na dvojnásobku původní ceny přes automobily až ke konzolím. Právě Nintendo s produkcí své konzole na tento nedostatek doplácí.

Jak píše web Nikkey Asia, výroba oproti plánovaným číslům klesne o 20 %.

Ačkoli Nintendo odmítlo, že by nedostatek čipů mohl za to, že jsme se dočkali verze jen s novým displejem a nikoli spekulované „Pro“ verze, právě nový produkt by ale mohl být podepsán za obtížné dosažení plánované výroby.

Podle zmíněného serveru Nintendo místo 30 milionů kusů konzolí do března/marce vyrobí pouze 24 milionů zařízení. To je ještě méně než 25,5 milionu, které společnost investorům slibovala v květnu/máji.

Nintendu ale klesají i prodeje, oproti minulému září/septembru o 37 %, za pandemie totiž prodeje výrazně stouply, když lidé hledali zábavu pro hodiny, které kvůli lockdownu strávili doma.

Nintendo Switch bylo nejprodávanější konzolí od roku 2019 do konce 2020, kdy jej předehnalo PS5, které sice neprodalo tolik kusů, vydělalo ale více peněz.

Stejně jako do snad veškeré elektroniky plně nedosahující poptávce se i do OLED verze Switche pustili skalpeři, kteří zařízení skupují a pak prodávají vysoko nad prodejní cenou.