Google často nové produkty v utajení dlouho neudrží. Jen o jeho chytrých hodinkách se začalo spekulovat téměř rok před jejich oficiálním představením. Ještě předtím je pak některý ze zaměstnanců Google zapomněl na stole v restauraci. Překvapivě se něco podobného děje i s připravovaným Pixelem 7.

Ohlášený, ale zatím přímo nepředstavený telefon, se objevil na Facebooku i Ebayi. Při vstupu na stránku se vám zobrazí, že prodejce nabídku zrušil kvůli chybě. Stále ale můžeme vidět počáteční cenu, která byla stanovena na 450 dolarů, tedy cirka 10 000 Kč. Prodejce rovněž uvedl lokaci, kde se nachází – ve městě McKinney u texaského Dallasu.

Mělo jít o Pixel 7 se 128 GB interního úložiště. Tentýž prototyp se objevil také na Facebook Marketplace. I tam byl ale prodej zrušen. Tlačítka, reproduktory a konektor jsou na stejném místě jako u Pixelu 6. Telefon má rovněž patrnou podobnost s rendery Google Pixel 7, které výrobce sám zveřejnil na konferenci Google I/O.

A ano, na fotkách vypadá zvlášť kamerový modul plastově. Jeho vizáž se ale ještě může změnit a pravděpodobně se tak i stane. Prodávaná zařízení mají totiž na zádech místo loga Googlu podobný znak jako prototypy minulých zařízení. Jedná se tak nejspíš o jeden z posledních testovacích kousků před začátkem produkce.

ČIPSET OD GOOGLU

Ta už je nejspíš za dveřmi, právě tento měsíc má podle úniků začít výroba čipsetu, který bude nový telefon pohánět. Podle všeho chce Google využít vlastního čipsetu Tensor, který bude, stejně jako v případě první generace, vyráběn Samsungem. Google chce zvolit jeho 4nm architekturu. Ta ale doteď nemá nejlepší pověst. Využíval ji třeba čipset Snapdragon 8 Gen 1, u kterého se objevily problémy s přehříváním a Qualcomm tak musel přejít ke konkurenčnímu TSMC.

Oproti původnímu Tensoru ale stejně půjde o vylepšení. Využíval totiž starší 5nm architekturu; už přechod na tu 4nm by tak měl zaručit zlepšení výkonu. Přesto však Samsung na TSMC kvalitou své práce nedosahuje, tedy alespoň zatím ne. Otázkou tak zůstává, co Google k využívání Samsungu vede.

Může to být třeba atraktivní nacenění. TSMC má v současnosti plné ruce práce s obrovskými zakázkami od gigantů, jako je Apple, a tak rozhodně nemá důvod zlevňovat. Samsung mezitím svůj čipsetový sektor teprve rozjíždí a podobné zakázky jsou pro něj dozajista důležité. Jsou to ale pouze spekulace.

Stejně jako předchůdce nebude nejspíš ani druhý Tensor dosahovat rychlostí vlajkového Snapdragon 8 Plus Gen 1, i letos se ale nejspíš ztráty po stránce výkonu budou snažit nahradit třeba jádra zaměřena na výpočty strojového učení. Ty pomáhají mimo jiné s rychlejší odezvou hlasového asistenta.

PRODEJE JEŠTĚ PŘED VYDÁNÍM

Zpátky ale k prodejům na Ebayi a Facebooku. Jeden uživatel Redditu sdílí příběh, podle kterého si jeden z prototypů koupil, aniž by o tom věděl. Koupil ho na Facebooku totiž nabízený jako Pixel 6 Pro. Podle jeho příspěvku telefon několik týdnů používal, aniž by si všiml jakéhokoliv problému.

Přikládá i fotku se stejným znakem prototypu, který najdeme na obrázcích z nabídek prodeje. Tentokrát jde ale o Pro verzi zařízení, která se vyznačuje druhým kulatým výřezem v zadním kamerovém modulu.

Po několika týdnech byla podle uživatele ze zařízení na dálku vymazána všechna jeho data a nyní je zaseknutý v restartovací smyčce.

Nové Pixely teď máme na skutečných fotkách, a tak vidíme, že se toho od minulé generace až tolik nezměnilo. Rámečky zůstávají skoro stejně velké, vizuálně je zmenšuje pouze to, že samotný rám telefonu není černý. Zepředu tak Pixel 6 a 7 nerozeznáte.

Skvělé je, že si Google zachovává atypický kamerový modul, který se pro Pixely nejspíš stane poznávacím znamením. Přesto to nejspíš bude tento modul, jehož rozložení bude jednotlivé generace telefonů od Googlu oddělovat – u Pixelu 6 šlo o černý prosklený modul, Pixel 7 má na jeho místě výřez ve tvaru pilulky.

Pokud je ale něco, na čem by měl Google zapracovat, je to udržení tajných informací v tajnosti. Není totiž snad jiná firma, o jejímž interním vývoji bychom věděli více.