Netflix učinil další krok v přechodu na AV1. Poté, co v únoru zavedl moderní formát ve své aplikaci pro mobilní telefony s Androidem, nasazuje AV1 také v aplikacích pro PlayStation 4 Pro a vybrané chytré televize. Zde je kompletní seznam:

  • Vybrané modely UHD televizí Samsung z roku 2020
  • Vybrané modely UHD televizí Samsung s QLED z roku 2020
  • Vybrané modely 8K televizí Samsung s QLED z roku 2020
  • Řada The Frame od Samsungu z roku 2020
  • Řada The Serif od Samsungu z roku 2020
  • Řada The Terrace od Samsungu z roku 2020
  • PlayStation 4 Pro s libovolnou TV
  • Vybraná zařízení Amazon Fire TV s OS 7 novějším
  • Vybraná zařízení Android TV s Android OS 10 a novějším

Je to překvapivá novinka, protože abyste mohli přehrávat AV1, potřebujete především čip, který to umí, a konzole PS4 Pro jej nemá. Jak je tedy možné, že se objevila na seznamu? S AV1 si poradí díky speciálnímu dekodéru, který je akcelerován GPU konzole! Dekodér byl vytvořen ve spolupráci Netflixu s YouTube původně pro konzoli Xbox One (aplikace Netflix pro Xbox One tento formát paradoxně nepodporuje).

A co vůbec to AV1 je? Jedná se o bezpoplatkový a otevřený formát kódování videa, který se oproti stávajícím technologiím (H.264 a H.265) vyznačuje efektivnější kompresí a tím pádem i nižšími nároky na rychlost a stabilitu připojení. Jinými slovy, formát dokáže produkovat stejně kvalitní obraz při nižších datových tocích.

Testy v praxi přinesly pozitivní výsledky. Poklesy kvality obrazu důsledku zpomalení internetu klesly o 38 % a v průměru o 2 % se zrychlilo načítání obsahu (tedy chvíle, která uplyne mezi stisknutím tlačítka pro přehrávání a samotným přehráváním). Nový formát by měl také eliminovat tzv. barevné pruhování (banding artifacts). Jedná se o jev způsobený kompresí, kdy se místo plynulého přechodu mezi barevnými odstíny objeví viditelné „zubaté“ hranice barev. 

Streamy budou kódovány v 10bitové hloubce a ve 4K rozlišení. Pořady v AV1 také podporují vyšší snímkovou frekvenci, ovšem nikoliv vysoký dynamický rozsah (HDR), aspoň zatím. Při přehrávání HDR obsahu aplikace sáhne po starém formátu.

Přechod na AV1 bude postupný. Jako první půjdou na řadu populární filmy a seriály, jmenován byl například seriál Papírový dům (La case de papel). Později by měl být nový formát zaveden i na dalších přehrávačích.