Vítejte u sobotního ohlédnutí za dvěma uplynulými dny a událostmi světa technologií. Je tu nové Stručně!

- Rostoucí Discord po odmítnutí kupní nabídky v hodnotě 12 miliard dolarů (260,5 mld. Kč) od Microsoftu míří k patnáctimiliardové evaluaci (326 mld.) a o odkoupení mluví se „všemi výrobci konzolí“.

- Netflix začíná v Polsku testovat službu her pro Android v rámci existujícího předplatného. Dostupné jsou dvě hry: Stranger Things 1984 a Stranger Things 3, jež po instalaci aktivujete přihlášením do vašeho Netflix účtu. Zatím nevíme, kdy se novinka rozšíří do dalších regionů, včetně našeho.

- Sada nástrojů pro streamery Streamlabs přináší předplatný systém, přes který mohou diváci podpořit své oblíbené tvůrce, na rozdíl od integrované funkce Twitche si ale nebude nechávat provizi, tvůrci tak po odečtení poplatků PayPalu dostanou 100 % příspěvku. Twitch si teď účtuje 50 %.

- Celé odvětví grafických karet meziročně vzrostlo o 37 %, oproti prvnímu kvartálu tohoto roku pak v tom druhém nárůst zažila Nvidie i Intel, podíl AMD mírně klesnul.

- Možná si vzpomínáte, že karta RTX 3080 Ti měla podle prvotních úniků disponovat 20 GB videopaměti místo dvanácti, se kterými se nyní prodává. Že to původně opravdu bylo v plánu ukazují fotky balení jedné takové karty z Ruska od Videocardz.

- Hacker, který nedávno od T-Mobile ukradl data 50 milionů zákazníků, se přihlásil a poskytl rozhovor. Přístup k množství osobních údajů prý získal přes nezabezpečený router, díky němuž se dostal do datového centra v americkém státě Washington. Zabezpečení společnosti nazval „hrozným“.

- Některé účty na Twitteru budou mít přístup k nové funkci „Spaces na lístky“, která ke konceptu z aplikace Clubhouse přidává vstup pouze po zakoupení lístků.

- Webbův vesmírný teleskop, který následuje ve stopách známého Hubbleova teleskopu, dokončil testování a je připraven k zabalení a přesunu na místo, odkud odstartuje na oběžnou dráhu kolem Slunce, na rozdíl od jeho předchůdce totiž nebude obíhat Zemi.

- YouTube spouští režim „obraz v obraze“ pro všechny iOS uživatele, bohužel ale jen prostřednictvím služby Premium. Díky němu lze sledovat videa a při tom třeba psát zprávy přátelům. Stejně režim funguje na Androidu.

- Apple Watch jsou podle Counterpointu nadále nejpopulárnějšími chytrými hodinkami na trhu přesto, že meziročně mírně snížily svůj podíl. Následovány jsou Huaweiem a Samsungem.