Majitelé určitých typů externích úložišť od firmy Western Digital by je měli co nejdříve odpojit od sítě, nebo dokonce vypnout. Zranitelnost totiž umožňuje hackerům na dálku vymazat všechna data a celé zařízené továrně resetovat.

Detaily ohledně toho, co přesně se s disky děje, se pořád objevují.

Postiženými modely jsou podle firmy WD My Book Live a WD My Book Live Duo z roku 2010. Jejich softwarová podpora byla ukončena v roce 2015.

Přečtěte si také: Hackeři ukradli miliony záznamů z databáze World-Check, hrozí jejich zveřejněním

Western Digital si je vědomo zranitelností modelů WD My Book Live a WD My Book Live Duo, které mohou být zneužity k dálkovému vymazání jejich dat,“ řekla společnost.

„V některých případech byli hackeři schopni disk továrně restartovat, a tak vymazat úplně všechna jeho data,“ pokračovalo Western Digital.

Ve zprávě ale firma také píše, že se zřejmě nejedná o jejich přímou vlastní chybu a spíše se domnívají, že byly z internetu přístupné porty zařízení, a tak mohli hackeři získat potřebné informace k napadení.

Western Digital prý zatím neví, co přesně tovární restart na dálku umožňuje, mají ale prý vzorek postiženého zařízení a problém zkoumají.

Pro všechny, kteří zranitelná zařízení používají, se doporučuje je odpojit od sítě a ideálně i vypnout. Doporučuje se co nejdříve si vytvořit kopii všech dat na zařízeních a vyčkat na další zprávy, které přijdou s dalším vyšetřováním.

I přes tovární restart by ale mělo jít data znovu obnovit.

Uvidíme, k jakému závěru nakonec Western Digital dojde, zatím můžeme jen doufat, že zranitelnost firma brzy opraví.