DDoS útoky, tedy napadení, při kterých je postižený server zahlcen nepřeberným množstvím dat, které jej přetěžuje a částečně nebo zcela omezuje jeho provoz, představují poměrně velké riziko. V lepších případech mohou například na chvíli shodit internetové stránky, avšak leckdy slouží jako krycí mechanismus pro závažnější bezpečnostní hrozby.

Jejich četnost se od vypuknutí války na Ukrajině výrazně zvedla a nejnovější analýza přináší data, jež poodhalují, jaká byla situace s DDoS útoky na území Česka v únoru letošního roku.

Data přináší bezpečnostní experti z tuzemské společnosti ComSource přináší díky svému detekčnímu zařízení FlowGuard sloužícímu pro analýzu statistik provozu služeb. Ačkoliv bylo v minulém měsíci uskutečněno méně útoků než v tom předminulém, jejich intenzita značně vzrostla. Zatímco u průměrného útoku činí intenzita něco kolem 15 Gbps, v únoru byly po několika klidných měsících spatřeny i útoky s intenzitou přesahující 150gigabitovou hranici.

ComSource uvádí, že již druhý měsíc v řadě přichází nejvíce DDoS útoků z Ruska. Nejintenzivnější však byla napadení pocházející z Vietnamu. Celkově lze také říct, že největší problémy v únoru působily tuzemským firmám útoky z Asie. I tentokrát měl platit trend, že kyberzločinci, kteří cílí na servery provozující služby či internetové stránky, více hledají cesty svých DDoS útoků a prodlužují dobu jejich trvání.