DJI drony by v nepříjemném počasí už nemusely být zcela ztraceny. Společnost totiž představila kousek Matrice 30 (M30); dron s odolností IP55 proti prachu i vodě. Ten může létat ve velkém dešti, ve větrných podmínkách či dokonce v některých ledových situacích.

Se správnými vrtulemi ho můžete dostat do výšky až šest tisíc metrů nad mořem a zvládne teploty od minus 20 do plus 50 stupňů celsia. Dron se skládá stiskem tlačítka, na jedno nabití pak vydrží 41 minut. Z 20 na 90 procent se dostane za půl hodiny.

V některých situacích navíc dron nebude potřebovat takřka žádnou intervenci člověka. Sám dokáže létat po programovaných trasách a automaticky sletět do dokovací stanice, když potřebuje dobít. Můžete tak třeba na dálku monitorovat stavby, pokud se na místě dovoluje let s dronem mimo zorné pole pilota.

Samotný dok má své vlastní senzory pro určení počasí a disponuje náhradní baterií. I dok má odolnost vůči prachu a vodě.

Objednávky DJI přijímá prostřednictvím formuláře, třeba doku se ale dočkáme až koncem letoška. K mání bude i varianta vybavená termokamerou. Stroj není mířený na běžné uživatele – nadšence, chce spíše k firmám, které o pravidelné používání spolehlivého dronu stojí; a hlavně, kterým takové používání za to stojí.

Cena totiž není malá. Za základní verzi dáte 225 000 korun (asi 9 100 eur), za tu vybavenou termokamerou to bude ještě výrazně více; 315 000 korun (asi 13 000 eur).