Pod slovem krádež si spousta z nás představí například bankovní loupež nebo odcizený telefon či kabelku. Koho by však napadlo, že terčem zlodějů může být i nákladní vůz plný grafických karet? Ne, není to legrace. V Kalifornii se před pár dny právě tento zločin stal.

Na fóru společnosti EVGA, která vyrábí grafické karty založené na technologii od Nvidia, se vyskytl příspěvek, ve kterém produktový manažer Jacob Freeman potvrdil, že zásilka grafických karet EVGA GeForce RTX 30. řady byla ukradena.

Freeman také uvedl, že maloobchodní cena karet v kamionu se pohybovala od 330 dolarů (7 200 Kč) do 1960 dolarů (42 800 Kč).

Díky těmto informacím téměř jistě víme, že se na místě nacházely i karty Nvidia RTX 3090. Zákazníci, kteří GPU v poslední době kupovali, si mohou zkontrolovat, zda je jejich karta kradená. Společnost má totiž přehled o sériových číslech a uživatelé si tak svůj produkt mohou ověřit v systému záruk, jelikož všem kradeným kartám byla záruka zrušena.

DALŠÍ BIZARNÍ KRÁDEŽE SPOJENÉ S TECHNOLOGIEMI

Podobných bizarních krádeží se v minulosti odehrálo více, byla by škoda, kdybych vám některé z nich nepředstavil. Například roku 2011 se skupině francouzských zlodějů povedlo ukrást kopie Call of Duty: Modern Warfare 3 v hodnotě jednoho milionu dolarů (téměř 22 milionů korun), které byly převáženy ve dvou kamionech. Řidiče kamionů po havárii s osobním autem překvapili dva útočníci s noži a slzným plynem.

O rok později, tedy v roce 2012, skupina zlodějů ukradla konzole Nintendo Wii v hodnotě dvou milionů dolarů. Po útoku na sklad, jenž je určen pro uchovávání zboží, které se následně vyváží leteckou dopravou, si zloději odnesli 7000 konzolí.

Terčem krádeží se také stala konzole PlayStation 5. Hned po spuštění objednávek byla vyprodaná a kvůli tomu se samozřejmě nedostalo na každého. Proto některé gangy vymyslely způsob, jak se k cennému zboží dostat zdarma. Členové gangu používali vícero aut, aby se k nákladu dostali, přičemž jeden z nich vyšplhal lanem na kamion a pomocí různých nástrojů se snažil dostat k nákladu. Nejspíš se inspirovali u scény z Rychle a zběsile.