Společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) zveřejnila finanční výsledky za první kvartál roku 2021. Součástí zprávy pro akcionáře je kromě informacích o tržbách a ziscích také výhled do budoucna. Název firmy budou znát nejspíše jen lidé z oboru, ale její produkty má doma skoro každý. TSMC je totiž jedním z největších světových výrobců počítačových čipů. Tchajwanská firma vyrábí pro Apple, Qualcomm i AMD, a její čipy byste tak našli v herních konzolích, grafických kartách, mobilních telefonech, ale i třeba i v autech. 

Přečtěte si také: Foxconn potvrzuje černý scénář s nedostatkem komponentů pro grafické karty a next-gen konzole

Konzole a grafické karty jsou již několik měsíců nedostatkovým zbožím a podle ředitele společnosti TSMC se situace jen tak nezlepší. Trh se prý vrátí do normálu až v roce 2023. „Očekáváme, že poptávka bude i nadále vysoká. Doufáme, že v roce 2023 budeme moci nabídnout našim zákazníkům nové (výrobní) kapacity. Díky tomu by mohlo dojít ke stabilizaci dodavatelského řetězce,“ prohlásil výkonný ředitel společnost C. C. Wei. Potvrdil tak obavy nového šéfa Intelu, který varoval, že nedostatek čipů by mohl trvat i několik let. Finanční ředitelka společnosti NVIDIA Colette Kress byla ve svých předpovědích opatrnější, když prohlásila, že poptávka bude převyšovat nabídku po zbytek tohoto roku.

Výroba mikročipu na animaci od Intelu

Důvodem krize je pandemie koronaviru. Covid-19 nejenže narušil dodavatelské řetězce a logistiku, ale také způsobil zvýšení poptávky po počítačích. Mnoho lidí kvůli práci z domova investovala do nákupu nového počítače. Rostly také prodeje herních konzolí a další elektroniky.

Řešení je jedno, a to výrazné navýšení výrobních kapacit. TSMC plánuje investovat do rozšíření výroby během nadcházejících tří let více než 100 miliard dolarů. Stávající továrny prý jedou na více než 100 %. „Nakoupili jsme pozemky, vybavení a začali stavět nové továrny. Také nabíráme tisíce nových zaměstnanců a zvyšujeme kapacity našich výrobních center,“ vysvětlil Wei. Zdá se, že herní PC ještě jen tak neupgradujeme.