Čínský e-shop Taobao nečekal na oficiální premiéru a s předstihem zalistoval nástupce monitoru Samsung Odyssey G9. Původní model herního monitoru byl představen v rámci veletrhu CES 2020 a okamžitě upoutal pozornost hráčské obce svými obřími rozměry, extrémním zakřivením a špičkovými parametry. Je prostě nepřehlédnutelný.

Přečtěte si také: Nejlepší zakřivený herní monitor na světě: Samsung Odyssey G9

Co nového nabídne nástupce? Nejprve si řekněme, co se nezmění. Pokud jsou údaje na stránce e-shopu pravdivé, tak se opět můžeme těšit na monitor se zakřivením 1000R (poloměr kružnice 1000 mm), úhlopříčkou 49 palců, poměrem stran 32:9, rozlišením 5120 x 1440, obnovovací frekvencí 240 Hz a odezvou 1 ms (GtG). Podobně jako model z roku 2020 podporuje nový monitor samozřejmě také G-Sync a FreeSync Premium Pro.

Tentokrát se ale dočkáme monitoru s Quantum MiniLED panelem s lokálním stmíváním v 2048 zónách (to dosud nabízely většinou jen high-endové televize), dále lepším kontrastem 4000:1 a s maximálním jasem 2000 nitů, tedy dvojnásobek oproti předchůdci. Bezkonkurenční jas zajistil monitoru certifikaci Display HDR 2000, která dokonce ještě ani není uvedena na stránkách společnosti Vesa, jež standard vytvořila (jako maximum uvádí 1400). Co to znamená v praxi? Nejenže si budete moci užít HDR obsah v maximální kvalitě, ale díky vysokému jasu nebudete muset řešit světelné podmínky v místnosti. Slunce prostě nemá šanci!

Taobao uvádí dostupnost v červnu a cenovku 29 tisíc jüanů (zhruba 100 tisíc korun), což je ale dost nepravděpodobné. Model z roku 2020 se prodává za 39 990 Kč. Čínský e-shop s největší pravděpodobností ještě oficiální cenu nezná, tak uvedl smyšlenou částku. Sporné je také označení monitoru. Samsung si před několika týdny zaregistroval ochrannou známku Samsung Odyssey Neo, která je v souladu s označením letošní řady MiniLED televizí Samsungu – Neo QLED.