Ve středu do vesmíru raketa Falcon 9 od společnosti SpaceX vynesla zajímavý náklad. Sonda DART je totiž důležitým krokem k připravenosti k ochraně planety Země před nárazem asteroidu.

DART – v překladu dvojitý test pro odklonění asteroidu – zamíří k 11 milionů kilometrů vzdálenému tělesu se jménem Dimorphos. To obíhá větší asteroid Didymos. Žádný z nich pro Zemi neznamená nebezpečí, jak už bylo zmíněno, jedná se pouze o test. I malé nárazy mohou trajektorie vesmírných objektů hodně změnit, a tak se nemusí jednat o zvlášť velký objekt.

Naráz samotný proběhne někdy v září/septembru příštího roku v rychlosti asi 25 000 kilometrů za hodinu. „Je to jako se z New Yorku dostat do Los Angeles mrknutím oka,“ řekl s nadsázkou při živém přenosu Denton Gibson z NASA.

Sonda mezitím bude využívat svůj iontový motor k pomalé akceleraci, která právě nárazem skončí.

Mise přenese Dimorphos o něco blíže k Didimosu, takže bude změna pozorovatelná teleskopy ze Země.

Vzhledem k nátuře své mise je DART relativně levnou krabičkou; stojí 308 milionů dolarů, tedy asi 7 miliard korun nebo 275 milionů eur.

Kvádr se zhruba metrovými hranami v sobě nese ještě jeden menší satelit, který vypustí zhruba deset dní před nárazem pro jeho zmapování. Kamery také pořídí z oblasti asteroidu mnoho vědeckých dat.