Designér a blogger Matt Webb vytvořil stolní hodiny, které ukazují čas generováním krátkých rýmů a básní díky umělé inteligenci textového nástroje ChatGPT od společnosti OpenAI.

Webb pro portál The Verge vysvětlil, že jsou hodiny poháněny minipočítačem Raspberry Pi a starou obrazovkou Inky wHAT, kterou měl dříve nastavenou jako obyčejné textové hodiny. Hodiny využívají API od OpenAI, kde čas slouží jako parametr pro výzvu. Výzva instruuje ChatGPT k odpovědi s dvěma rýmujícími se řádky, což povzbuzuje umělou inteligenci k nápaditosti a hloubce.

Matt Webb dále poznamenává, že výzva pro ChatGPT popisuje fyzické uspořádání místnosti a umístění hodin v ní, což umožňuje hodinám mluvit, jako kdyby se na daném místě skutečně nacházely. Webb tvrdí, že hodiny generují nový text pro každé zobrazení, spíše než že by čerpaly z předem daného seznamu.

Webb také uvedl, že reakce na jeho hodiny generující rýmy pomocí umělé inteligence jsou natolik nadšené, že se nyní zabývá možnostmi, jak z projektu udělat komerční produkt.

Celkově jsou hodiny s elektronickým inkoustem a ChatGPT krásným příkladem toho, jak může být AI využita k vytváření zábavných a inovativních projektů. Uvítali byste tyto hodiny?