Občas je pozoruhodné, co může vzniknout, když dá hlavy dohromady parta nadšenců. YouTuber Paulo Gomes spolu se svými přáteli přišel se způsobem, jak vyřešit problém nedostatečné paměti grafické karty Nvidia GeForce RTX 3070. Ta v základu disponuje pouze 8 GB VRAM, což může být pro náročnější hry občas nedostatečné. S dvojnásobnou kapacitou se ale může leccos změnit.

Ano, jak už tušíte, tato parta přátel sestrojila RTX 3070 16GB. Je sice fakt, že výměna paměťových modulů, které jsou rozmístěny na desce plošných spojů (PCB) kolem samotného GPU, patří mezi nejběžnější úkony, co se opravy grafických karet týče, ale i tak jde o věc, kterou zkrátka nedokáže každý.

Kromě komponent, které obvykle nejsou tak snadno dostupné, je samozřejmě nutné mít dobrou znalost PCB grafické karty a šikovné ručičky, aby se upgrade ve finále nezměnil v poškození. Sem tam se navíc po instalaci dodatečných čipů mohou objevit problémy, jako například problikávání obrazu nebo blackscreeny.

Jak zmiňuje server Videocardz, pro předejití těmto nepříjemnostem je nutné nastavit 3D režim na vysoký výkon. Jakmile je tak učiněno, komplikace se už většinou nevyskytují.

Paulo Gomes se pochopitelně rozhodl svůj vylepšený model grafické karty GeForce RTX 3070 vyzkoušet v praxi a pro tento účel zvolil titul Resident Evil 4 Remake. Ačkoliv nelze zaznamenat žádná výraznější zvýšení počtu FPS jako takového, razantně narostly hodnoty 1% a 0,1% low, a to z pouhých jednotek na několik desítek.

Podobné úpravy grafických karet nejsou tak vzácné, jak by se mohlo zdát. Nadšenci se ale spíše zaměřují na jejich design než vnitřek a provedení PCB. V lednu se tak například objevila karta RTX 4080 FE v bílé barvě (více detailů zde).