Teleskop Jamese Webba už na Zem poslal první obrázky vesmíru, který jsme dosud nikdy nemohli spatřit. Přes úžasnou vyspělost tohoto stroje by byl nadšencům do počítačů k smíchu. Na palubě totiž uloží pouze 68 GB dat. To by nestačilo na Call of Duty: Warzone nebo GTA V. Proč je místo tak omezené?

Jde především o nehostinnost vesmíru. Zatímco nás na Zemi atmosféra před radiací chrání, paměť na Webbově teleskopu musí vydržet její obrovské dávky. Vaše SSD by ve vesmíru totiž rozhodně nevydrželo. Přes svou pokročilost ale teleskop vlastně ani větší prostor na disku nepotřebuje.

Zaplnit SSD zaznamenanými daty sice dokáže teleskop už za 120 minut, jeho program je ale většinou o něco pomalejší. Na Zemi může i tak data vysílat v pouze průběhu dvou čtyřhodinových oken denně rychlostí kolem 28 Mbps. Právě toto spojení limituje množství nasbíraných dat na 58,8 GB denně.

Za menším uložištěm nejspíš stojí to, jak dlouho se takto významný projekt plánuje. Vývoj Webbova teleskopu totiž začal už v roce 2003. Paměť bude navíc s časem degradovat. Na konci své plánované desetileté služby nejspíš teleskop kvůli radiaci přijde ještě o 10 GB uložiště, což ho omezí na zhruba takovou paměť, jakou může denně zaplnit.