S monopolním postavením společností Google a Apple nebojují pouze ve Spojených státech amerických a Evropě. V Jižní Koreji byl Národním shromážděním země schválen první zákon, který narušuje nadvládu technologických gigantů nad tím, jak aplikace na jejich platformách prodávají digitální obsah.

Jižní Korea chce novým zákonem přimět Google a Apple, aby umožnili vývojářům aplikací využít alternativní platební systémy. Podle zákona mohou vývojáři obejít provizní systémy Googlu a Applu a tím se vyhnout provizi, jež dosahuje až 30 procent.

Společnosti, které by nedodržely tato ustanovení, by mohla komise uložit pokutu až do výše 3 % jejich příjmů.

Zákon vstoupí v platnost po podpisu prezidenta. Jeho strana legislativu důrazně podpořila, nepředpokládá se, že by k podpisu nedošlo.

„Vzhledem k tomu, že v USA a Evropě jsou navrhovány zákony s podobnými důsledky, stane se jihokorejský zákon základním kamenem pro legislativní úpravu platforem pro aplikace na celém světě,“ uvedl předseda komise Han Sang-hyu.

Nový zákon pochválil Tim Sweeney z Epic Games, který se s Apple soudí v USA. Sweeney na Twitteru napsal, že zákon je významným milníkem v 45leté historii osobních počítačů.

PRO GOOGLE A APPLE MŮŽE BÝT HŮŘE

Hůře pro Google a Apple může být na domácí půdě. Vývojáři aplikací si Kongresu stěžovali na údajně nespravedlivé zacházení ze strany těchto gigantů. Dnes byl z toho důvodu představen nový dvoustranický návrh zákona, který se snaží vnést do tohoto prostředí více konkurence.

Podle návrhu zákona by společnosti jako Apple a Google nesměly podmiňovat distribuci aplikace ve svých obchodech s aplikacemi tím, zda vývojáři používají jejich systém plateb v aplikacích.

Rovněž by jim bylo zakázáno bránit vývojářům komunikovat s uživateli aplikací o „legitimních obchodních nabídkách“ nebo trestat vývojáře za používání odlišných cenových podmínek prostřednictvím jiného systému. Vývojáři si stěžovali, že nemohou inzerovat nižší ceny, které by zákazníci mohli získat mimo aplikace, což by jim umožnilo obejít poplatky v obchodech s aplikacemi.

To ale není vše. Zákon má umožnit i stahování aplikací z jiných míst. To znamená, že by nemusely být stahovány pouze z oficiálních obchodů s aplikacemi. U Androidu od Google je to možné. Společnost Apple ale vyjádřila obavy související s bezpečnostní zranitelností přístrojů spotřebitelů.

Návrh zákon Kongresu není tak přísný, jak se na první pohled může zdát. Legislativa ponechává Apple a Google prostor pro argumentaci, že jejich systémy plateb v aplikací a další nástroje nebo protokoly jsou nebytné pro bezpečnost. Pokud jsou podobné zákazy nutné pro ochranu soukromí nebo bezpečnost uživatelů, snahu o prevenci podvodů nebo způsob, jak dodržet federální nebo státní zákony, tak nedojde k porušení.

Marsha Blackburn za Republikánskou stranu návrh zákona podporuje a ve středečním rozhovoru v pořadu Power Lunch televize CNBC uvedla, že argumenty společností Apple a Google, že přísná kontrola jejich obchodů s aplikacemi chrání bezpečnost uživatelů, jsou záminkou k udržení jejich monopolního postavení.

Apple a Google tvrdí, že provize, které si účtují z nákupů aplikací, jsou na trhu standardní a že vybudování a provoz obchodů s aplikacemi, které provozují, stojí peníze. Mnoho vývojářů tvrdí, že se nebrání placení některých poplatků na pokrytí těchto nákladů, ale že ty současné (15 až 30 %) jsou nepřiměřeně vysoké.

Vývojáři rovněž obviňují provozovatele obchodů s aplikacemi za využívání znalostí jejich trhu k tomu, aby jim konkurovali. Například společnost Spotify patří mezi nejhlasitější odpůrce společnosti Apple, která má vlastní konkurenční službu pro streamování hudby. Spotify obvinila společnost Apple, že „běžně odmítá opravy chyb a vylepšení aplikací, které by zlepšily uživatelský komfort a funkčnost aplikace“, přitom tyto „překážky“ ve své aplikaci eliminuje.