Čínská společnost AYANEO odhalila nový handheld s názvem AYANEO 2, který by mohl konkurovat Steam Decku od Valve. Nabídne procesor Ryzen 7 6800U, který je nejnovějším kouskem AMD pro lehká a tenká zařízení. AYANEO 2 poběží na systému Windows, což se u zařízení podobného typu tak často nevidí.

Procesor je postaven na architektuře Zen 3+, nabízí 8 jader, 16 vláken a maximální takt 4,7 GHz. To je o 300 MHz více, než měla předchozí generace handheldu. Překvapit ale dokáže i grafická karta Radeon 680M. Ta využívá stejné architektury jako Steam Deck, tedy RDNA 2.

Zásadní rozdíl je zde ale ve výkonu. GPU v AYANEO 2 disponuje dvanácti výpočetními jednotkami, zatímco Steam Deck pouze osmi. Frekvence zde může být zvýšena až na 2,2 GHz, což je zase lepší číslo, než nabízí konkurence od Valve, konkrétně o 600 MHz. Počet teraflopů grafiky čínského handheldu je také razantně větší, dokonce více než 2x. Steam Deck nabízí pouze 1,6 TFLOPS, zatímco AYANEO 2 3,38 TFLOPS.

Na bezrámečkovém displeji o rozlišení 1280x800 ukázala společnost různé hry, třeba METRO Exodus, Cyberpunk 2077, Zaklínač 3 nebo Elden Ring. Podle generálního ředitele Arthura Zhanga nabídne konzole modul pro snímání otisků prstů a nové softwarové funkce, které zatím ještě nejsou připraveny pro oznámení.

AYANEO 2 má dorazit koncem letošního roku.