Na čínských hranicích byl zachycen další bizarní případ. Celníci zadrželi muže, který se pokusil propašovat 239 desktopových procesorů Intel z nejnovější generace Raptor Lake oblepených kolem svého pasu, břicha a stehen. Jejich hodnota v přepočtu přesahovala hranici jednoho milionu českých korun.

Jak už jsem v první větě nastínil, zdaleka se nejedná o první absurditu tohoto typu. Velice podobný scénář se odehrál i v prosinci loňského roku, kdy čínští celníci nachytali pašeračku předstírající těhotenství, která přecházela přes hranice s více než dvěma sty procesory Intel Alder Lake a devíti iPhony. Tamní úřady ji identifikovaly jako „Zhao“. V letošním březnu byl zase spatřen muž se čtyřiaosmdesáti SSD.

Na jednu stranu je zarážející, že se tito lidé nepoučí a opakují tu stejnou věc pořád a pořád dokola. Když se ale na situaci podíváme z jiného úhlu, vlastně to vše nemusí být až tak překvapivé, protože řada hardwarových komponent pochází ze Spojených států, které dovoz do Číny omezují. Řada tamních továren či výzkumných pracovišť se tak musí častokrát obejít s produkty určenými pro běžné spotřebitele, aby se mohly věnovat vývoji umělé inteligence, zatímco západní firmy využívají plně vybavených grafických karet/procesorů pro tyto účely speciálně navržených.

Server MyDrivers, díky němuž se zpráva rozšířila i mezi další západní média, přišel s informací, že se mezi zabavenými procesory nacházely i modely Intel Core i5-13400F. Údajně mohly zaujímat velkou část, nebo dokonce celý podíl na nalezených kusech.

MyDrivers rovněž píše, že si pašeráka tamní celníci vyhmátli kvůli jeho volnému černému oblečení a abnormálnímu vzhledu těla, který vzbuzoval podezření. Při počtu podobných případů by už se snad nedalo divit ani tvrzení, že tamní autority mají na podobné pokušitele vycvičené oko.